Bizarna priča iz Splita /

Stavio lance na vrata škole i barikade na cestu: 'Grad Split ilegalno je gradio na privatnom posjedu'

Rano jutros na vratima osnovne škole Pazdigrad osvanuo je lanac i barikade na cesti kojom roditelji djecu dovoze u školu

17.4.2018.
20:35
VOYO logo

Ispred splitske osnovne škole Pazdigrad političari su prošle godine ponosno davali izjave. Pozirali su uz novu školu jer je prezentirana kao jedan od svijetlih primjera njihova rada proteklih godina. No danas, kada su pred školom osvanule barikade bijesnog građanina, iz Banovine muk. 

Rano jutros na vratima osnovne škole Pazdigrad osvanuo je lanac i barikade na cesti kojom roditelji djecu dovoze u školu. Frane Treursić tvrdi da je njegovom pradjedu 1960. godine, na rok od 15 godina oduzeto više od 4900 kvadrata građevinskog zemljišta. 1997. godine, kaže, u zakonskom je roku podnio prijedlog za povrat jer zemljište nije bilo privedeno svrsi. 21 godinu od tada, tvrdi, dokazao je svoje vlasništvo na svim sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo sve presude, Ukidno rješenje Ministarstva, dvije presude Upravnoga i čekamo sad da se izvrši povrat i da nas vrate u posjed", rekao je Frane Treursić iz Splita koji je u međuvremenu Gradu dao dozvolu za gradnju škole i ceste dijelom na njegovoj zemlji jer, kaže, nije htio kočiti razvoj cijelog kotara. 

Imao je jedan uvjet, da mu se isplati višemilijunska odšteta. Međutim u Gradu su ga, tvrdi, izigrali, iako su mu još prošlog tjedna obećavali. "Ovo nije naše prirodno stanje da zatvaramo ulice i škole, uostalom i moje dijete ide u tu školu, nego smo jednostavno bili prisiljeni da to napravimo", poručio je Treursić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policije se ne boji jer kaže, ima dokaze da je to njegov posjed. No policija je stigla malo prije osam sati te legitimirala trojicu prosvjednika. Rečeno im je da se maknu "radi mira u kući". 

Iz Grada Splita danas nisu htjeli stati pred novinare i odgovoriti na brojna pitanja koja se nameću u ovom slučaju. Na sve što se jutros odigralo na Pazdigradu odgovorili su priopćenjem: "Što se tiče ceste „Os 13“, na ovoj trasi nije postojala nikakva plomba ni zabilježba povrata niti ikakvog spora. Isto se odnosi i na zemljište na kojem je izgrađena Osnovna škola. Grad Split uredno je kupio zemljište od „Parkova i nasada“ d.o.o. i uknjižio se te na toj zemlji izgradio cestu i školu."

Frani Treursiću, koji je, kaže, šokiran ovakvim priopćenjem ostaje čekati odluku Ureda državne uprave, na koju se Grad, ako za njega bude nepovoljna, može žaliti. U tom slučaju na rasplet cijelog slučaja možemo čekati godinama ili kako bi kazali u Dalmaciji, "Pojeo vuk magare".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo