Dakle, netko lovi u mutnom /

Grad pere ruke od odluke o ravnatelju Srebrnjaka koji je pobjegao da bi se vratio: 'O njemu odlučuje uprava bolnice'

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Netko je točno 14 dana otkako je dr. Richter povukao kandidaturu, kuvertirao da je on novi ravnatelj, a on je tu kuvertu primio 26. listopada

15.11.2021.
9:25
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Je li dr. Darko Richter, umirovljeni pedijatar, ipak pravno-formalno novi ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, odlučit će novo Upravno vijeće bolnice, odgovorili su nam to iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Podsjetimo, dr. Richter odlučio se kandidirati za mjesto ravnatelja bolnice nakon što je njegova supruga, kako nam je sam rekao, dva ili tri dana prije zaključenja natječaja čula na radiju da natječaj još traje. Njega su 5. listopada izabrali za novog ravnatelja, no on se predomislio i povukao kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tada kreće misterij jer je netko točno 14 dana od njegovog povlačenja kandidature kuvertirao da je on novi ravnatelj, a on je tu kuvertu primio 26. listopada.

Rekao nam je: "I što sad da radite? Povukao sam svoje povlačenje. Ja sam ravnatelj DB Srebrnjak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj zapetljanoj situaciji pitali smo DB Srebrnjak i Grad Zagreb je li natječaj na kojem je dr. Richter izabran za ravnatelja poništen, obustavljen ili što drugo ili on formalno još traje pa je dr. Richter možda u pravu?

Image
Retrospektiva svih skandala /

Kronologija Srebrnjaka: Od ustanove s najskupljim projektom u Zagrebu do bolnice slučaj čija saga ne prestaje

Image
Retrospektiva svih skandala /

Kronologija Srebrnjaka: Od ustanove s najskupljim projektom u Zagrebu do bolnice slučaj čija saga ne prestaje

Pročelnica Ureda za zdravstvo dr. sc. Mirela Šentija Knežević odgovara da će o tome odluku donijeti novo Upravno vijeće bolnice: 

"Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u novom sastavu će po predmetnom pitanju donijeti odluku u skladu s ovlastima i zakonskim propisima. Grad Zagreb kao osnivač daje suglasnosti na odluke Upravnih vijeća temeljem zakona. Odluka o odabiru ravnatelja zdravstvene ustanove ne podliježe obavezi ishođenja suglasnosti“. 

Na pitanje hoće li se raspisivati novi natječaj, dr. Šentija Knežević također odgovara: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelja donosi Upravno vijeće Bolnice sukladno zakonu."

Image
Foto: Pixsell/Marko Prpić

(Pixsell/Marko Prpić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u kakvom je trenutačno stanju bolnica? Pitali smo Grad Zagreb kakvo je financijsko stanje te su odgovorili da je bolnica tijekom 2020., kao i druge bolnice, primala uplate u punom ugovorenom iznosu, bez obzira na izvršenje i zato su nastali milijunski dugovi.

"Razliku između ukupno uplaćenog i izvršenog sve bolnice iskazuju kao obvezu prema HZZO-u za neizvršeni rad. Dječja bolnica Srebrnjak na dan 31.12. 2019. godine iskazala je obveze prema HZZO-u u iznosu od 6,5 milijuna kuna, a na dan 31.12.2020. godine taj iznos bio je 26.6 milijun kuna."

Prevedeno, bolnica je po odlasku dr. Nogala krajem 2019. godine imala 6,5 milijuna kuna duga, a krajem prošle godine to je naraslo na 26,6 milijun kuna i to pravdaju time da je bolnica ugovorila poslove koje nije izvršila zbog pandemije, pa se to prikazuje kao dug.

Pitali smo i što je s idejom da se osnuje nova pravna osoba čiji bi osnivači bili DB Srebrnjak, Vlada RH, KBC Zagreb te Medicinski fakultet u Zagrebu i koja bi preuzela izgradnju centra za translacijsku medicinu vrijednog 60 milijuna eura koji se najvećim dijelom financira novcem EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su ideju na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Zagreba pokušali staviti bez prethodne najave ili suvisle rasprave, no isti je prijedlog bez velikog objašnjenja povučen isti dan sa sjednice.

Dr. Nogalo tada je optuživao da se radi o nasilničkom preuzimanju projekta kojeg bi nosile institucije koje nisu na njemu radile, oštro je napadao da se radi o otimačini projekta namijenjenog djeci. Sada iz Grada o ideju osnivanja nove pravne osobe kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu je u tijeku. U prijedlogu proračunu Grada Zagreba za 2022. s projekcijom za 2023. godinu planirana su sredstva za neprihvatljive troškove PDV-a koje će financirati grad Zagreb. Upravno vijeće Bolnice stavilo je predmetnu odluku van snage i prijedlog nije aktualan."

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo