GRABAR KITAROVIĆ U OPATOVCU: /

"Nije dobro da se ministar svađa s predsjednicom"

Image
Foto: Pixsell, Marko Mrkonjić
11.10.2015.
16:55
Pixsell, Marko Mrkonjić
VOYO logo

Grabar Kitarović susrela se u Opatovcu i s nekima od migranata i izbjeglica, s volonterima koji pomažu u prihvatnom centru kao i s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem s kojim je razgovarala o stanju u Opatovcu

Tijekom susreta s migrantima i izbjeglicama predsjednicu je zanimalo odakle dolaze i zašto napušraju svoje zemlje. Razgovarala je i s volonterima iz Češke kao i policajcima koji rade na prihvatu izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada vidite sav taj jad i bijedu, ne možete da se ne zamislite"

"Kada vidite sav taj jad i bijedu ljudsku koja dolazi na našu granicu ne možete, a da se ne zamislite i ne sažalite bez obzira na razloge zbog kojih ti ljudi dolaze u Hrvatsku, i moram se zahvaliti svim graničnim i interventnim policajkama i policajcima, pripadnicima i pripadnicima Oružanih snaga i volonterima koji se trude da naprave što humanije uvjete za te ljude", izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović.

Ocijenila je kako postoji mogućnost da će se tijekom zime izbjeglički val smanjiti, no naglasila je da je izbjeglički val dugoročni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Marko Mrkonjić

Predsjednica u razgovoru s izbjeglicama

Svađama se šalje loša slika svijetu

Što se tiče prepucavanja s Ostojićem, kaže da ga nije kritizirala i da drži da treba štititi granicu. Dodala je kako "nije dobro da se ministar svađa s predsjednicom" jer to šalje lošu sliku svijetu.

Grabar-Kitarović je sinoć odlučila doći u Opatovac i to, kako tvrdi, nije bilo zbog kritika koje joj je uputio Ostojić. Na posjet Opatovcu se, navodno, odlučila jer u ponedjeljak ide na put i neće je biti tjedan dana.

Predsjednica je pričala s izbjeglicama, pitala ih odakle su, a jednog policajca u Bapskoj pitala je što misli da će se dogoditi ako se izbjeglice vrate iz Njemačke, javlja RTL.

Hrvatska ne može biti zemlja prihvata

Predsjednica je također naglasila da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata te kako je činjenica da svi migranti idu u Mađarsku koja ih još uvijek prima. Izrazila je međutim bojazan što će se dogoditi ukoliko Austrija i Njemačka obustave prijam izbjeglica i migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ćemo onda reagirati i suočavati se s ljudima koji će se tada osjećati sigurno frustrirano i nezadovoljno. Apeliram na sve da razmišljamo dugoročno", dodala je rekavši se kako se problem izbjeglica koje dolaze u Europu mora rješavati na razini EU.

Založila se za čvršće grčke i turske granice te ulaganja u turske kampove za izbjeglice, kao i za iskorjenjivanje uzroka odlazaka migranata i izbjeglica iz matičnih zemalja, a to je, kaže, siromaštvo i bijeda u zemljama iz kojih dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je ocjenila nedostatnom suradnju Hrvatske sa susjednim zemljama.

"Nije u redu optuživati druge nego raditi s drugima", poručila je Kolinda Grabar Kitarović dodavši kako joj nije jasno zašto se toliko napada zemlju, tj. Mađarsku, koja i dalje prima izbjeglice.

U Hrvatsku ušlo više od 155 tisuća izbjeglica

U Republiku Hrvatsku od ponoći do 12 sati ušlo je 2.906 migranta. U Privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalaze se 3.562 osobe. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije.

Od početka migracijske krize na područje Republike Hrvatske ušlo je 155.726 migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BAVARCI PRIJETE: /

Kakve će biti posljedice počne li Njemačka vraćati izbjeglice?

Image
BAVARCI PRIJETE: /

Kakve će biti posljedice počne li Njemačka vraćati izbjeglice?

Hina/RTL/Danas.hr

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo