Analiza Damire Gregoret / Taktiziranja za Pantovčak: 'Predsjednica treba Plenkovića, a on treba nju. Ovdje se radi isključivo o računici'

O pretkampanji u emisiji RTL Danas govorila politička novinarka Damira Gregoret

18.6.2019.
21:14
VOYO logo

Pretkampanja za predsjedničke izbore sada je napokon dobila konkretne konture, o čemu je u emisiji RTL Danas govorila politička novinarka Damira Gregoret.

Zašto vodeći favorit prema svim anketama, Kolinda Grabar-Kitarović, i dalje ne najavljuje kandidaturu i hoće li ovaj Milanovićev potez ubrzati njezinu objavu? RTL-ova politička analitičarka objašnjava da predsjednica očito - taktizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je prošlo više od godinu dana otkako je Andrej Plenković javno rekao da ona treba i može biti kandidat HDZ-a. Njegov apel koji smo jučer mogli čuti, on je bio u nezgodnoj situaciji, došao je bez da je znao da će ona biti kandidatkinja na važnim predsjedničkim izborima. To je bilo upućeno HDZ-ovcima da pokažu da je sve pod kontrolom i da se 'ubrza' sama predsjednica. Milanović je još više intenzivirao njihov odnos, za koji znamo da nije blizak.  Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković nikada nisu bili bliski. Ona je bila kandidatkinja HDZ-a u vrijeme Tomislava Karamarka, no u ovoj igri oni trebaju jedno drugo. Kolinda Grabar Kitarović treba potporu HDZ-a na čijem je čelu Plenković, a Plenković treba pobjedu. Tako da smatram da se ovdje isključivo radi o računici", rekla je Gregoret. 

Dodaje i kako je Zoran Milanović tempirao objavu kandidature baš na 30. rođendan HDZ-a i na taj način pokušao zasjedniti njihovu proslavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što stratezi Milanovićeve kampanje žele poručiti sloganom "predsjednik s karakterom", Gregoret kaže kako je to bila poruka usmjerena samoj predsjednici, ali i Ivi Josipoviću. 

"Karakter je nešto što je upečetljivo kod Milanovića, no sa sobom nosi i pozitivne i negativne konotacije pa se može dogoditi da mu ta njegova prednost postane otegotna okolnost. Neće moći reći da je to 'crni labud' jer se to od njega može očekivati. Ima još šest mjeseci do izbora. Pitanje je kako će se Milanović dalje postavljati i koliko će se često pojavljivati u medijima", smatra Gregoret. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će kome pomrsiti račune?

Osim Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića u utrci za Pantovčak možemo očekivati još neke kandidate koji bi mogli pomrsiti račune ovima drugima. Jer, kaže Gregoret, prvi krug je jedna bitka, a drugi - sasvim druga. 

"To smo vidjeli i na prošlim izborima na kojima je Josipović u prvom krugu pobijedio, a u drugom nije. Znamo da ambicija za predsjedničku funkciju ima i Mislav Kolakušić, kao i za sve druge. Možda se zbog toga i povukao jer ga proteklih tjedana nema u medijima. Pitanje je što će biti s Miroslavom Škorom koji ulazi u bazen birača Kolinde Grabar Kitarović. Tu je i Ivan Pernar, no za sada, čini najistaknutiji lider ljevice je Zoran Milanović. Pitanje je, hoće li ostati tako", rekla je Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konačan broj kandidata za predsjedničke izbore, napominje Gregoret, mogli bismo čekati jesen. Sama predsjednica kazala je kako je šest mjeseci prije prerano govoriti o izborima. No isto je bilo za vrijeme prošlih predsjedničkih izbora. Naime, Tomislav Karamarko je u lipnju istaknuo njezino ime kao kandidatkinje HDZ-a. Tada je situacija bila obrnuta pa je Josipović bio taj koji je taktizirao. Josipović je to ljeto obilazio obalu, a sve je izglednije da ćemo takvom scenariju svjedočiti i ove godine. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo