vrijeme je za bolju suradnju /

Grabar-Kitarović očekuje poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije nakon predsjedničkih izbora

Grabar-Kitarović je na Pantovčaku nakon obraćanja u prigodi dvije godine od inauguracije odgovarala na novinarska pitanja

15.2.2017.
16:04
VOYO logo

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u srijedu nadu da će nakon izbora novog srbijanskog predsjednika doći i do poboljšanja odnosa te razmjene posjeta između Srbije i Hrvatske na predsjedničkoj razini, kako bi se razgovaralo o otvorenim pitanjima između dviju zemalja.

Image

Dvije godine na čelu Hrvatske: pogledajte najupečatljivije trenutke Kolinde Grabar-Kitarović

Image

Dvije godine na čelu Hrvatske: pogledajte najupečatljivije trenutke Kolinde Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović je na Pantovčaku nakon obraćanja u prigodi dvije godine od inauguracije odgovarala na novinarska pitanja, a glede vanjske politike teme su bile predstojeći predsjednički izbori u Srbiji, odnosi s Rusijom te pitanje imenovanja veleposlanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je sadašnji srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio da će se kandidirati za predsjednika, novinare je zanimalo vjeruje li predsjednica da će, ako Vučić pobijedi, doći do bolje suradnje nego što ju ima sa sadašnjim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Predsjednica kaže kako su izbori stvar unutarnjih odnosa u Srbiji kojoj želi mirnu i prosperitetnu budućnost, a da će Hrvatska biti otvorena i „pozdraviti bilo kakvu bolju suradnju“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Vučićem je, dodala je, imala korektne odnose.

„Konkretno, kod suradnje oko Subotičke deklaracije - on je doista izvršio nekoliko vrlo bitnih obećanja usmjerenih na poboljšanje konkretnog života i uvjeta rada hrvatske manjine u Srbiji“, rekla je Grabar-Kitarović govoreći o susretu s Vučićem sredinom 2016. u Hrvatskoj i Srbiji tijekom kojega je potpisana Deklaracija o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Deklaracija predviđa rad na poboljšanju zaštite manjina, rješavanju pitanja nestalih osoba, uređenju graničnih sporova, sukcesiji, borbi protiv terorizma i migrantske krize te zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU-a.

U kontekstu tih izbora, kazala je, nada se konačno i razmjeni posjeta između dviju država. „Ali da oni ne budu protokolarni, da ne budu zabava za javnost, nego konkretni, da na njima raspravljamo o konkretnim pitanjima, posebno rješavanju otvorenih pitanja koja već dugo čekaju za što je potrebna hrabrost, vizija. I naravno da u konačnici to ne bude neka vrst prijepora na putu Srbije u članstvo EU. Jer, mislim da bismo trebali biti dovoljno zreli s jedne i druge strane granice da to međusobnom razgovoru riješimo kao bilateralna pitanja“, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da je vrijeme za redefiniranje odnosa s Rusijom te kaže kako je uvijek isticala da Rusija i sve države moraju poštivati temeljne uzuse i postulate međunarodnog prava, državni suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost svake države i mogućnost da odlučuje o svojoj budućnosti, ali i to da Rusiju nikada ne smijemo tretirati kao neprijatelja.

„Niz nekakvih nesporazuma, ili nedostatak kontakata posljednjih nekoliko godina uvjetovao je da su se, nažalost odnosi između Hrvatske i Rusije doista pogoršali“, ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega tu ističe neimenovanje hrvatskog veleposlanika što, kaže, nije poruka Rusiji, već više rezultat činjenice da „smo mi malo aljkavo pristupili tom pitanju“. Dodaje tome i da Hrvatska već tri godine nema veleposlanika ni u Turskoj, kao i da u nekima imamo veleposlanike „na koje same države ne gledaju blagonaklono i već smo nekoliko puta dobili zamolbu da pošaljemo novog“.

Očekuje da će u izravnim razgovorima s ruskim visokim dužnosnicima pokušati riješiti mnoge od prijepora, prije svega gospodarske naravi, „jer, nije Hrvatska jedina država koja se drži sankcija EU“.

Očekuje, pak, da će Rusija konzultirati i Hrvatsku kad je riječ o stanju u BiH i susjedstvu i jugoistoku Europe. „Mi želimo biti njihov partner u tome jer imamo zajedničke interese za mir i stabilnost europskog prostora“, kaže. Bit će zanimljivo pratiti kako će se ti odnosi razvijati, rekla je predsjednica te izrazila nadu u njihovu otvorenost.

Traženje agremana za veleposlanika u SAD-u, rekla je, može se očekivati „čim se dogovorimo o kandidatu“. Prijedloge, dodala je, za sada nije dobila, ali i naglašava da je to samo jedno od pitanja koje treba riješiti te ustvrdila da prilike u pojedinim veleposlanstvima, nažalost, nisu na ponos i diku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posebno je bitno mjesto Washington DC za koji vidite da se okolnosti stubokom mijenjaju. Da su još u jednoj fluidnoj fazi, da još nije isteklo ni 100 dana administracije (predsjednika) Donalda Trumpa, a toliko se toga već dogodilo“, ističe.

Stoga smatra da na tom mjestu Hrvatska treba imati osobu koja je spretna, u stanju komunicirati sa svima, koja ne radi ideološke razlike zato što je diplomat, jer diplomati se ne smiju miješati u politiku i koja se dosad već nije debelo kompromitirala u svojoj sredini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo