zadovoljna situacijom / Grabar Kitarović obišla obalu Kupe u Karlovcu i pozdravila ulaganje u zaštitu od poplava

Predsjednica Grabar Kitarović je pohvalila 'promjenu paradigme' i veće ulaganje u preventivu

9.3.2018.
16:36
VOYO logo

Predsjednica Republike Grabar Kitarović je sa sudionicima sastanka Stožera civilne zaštite Karlovačke županije obišla obalu Kupe na kojoj se postavljaju barijere za zaštitu od poplava i izrazila zadovoljstvo zbog ulaganja u preventivu i zbog dobre suradnje svih službi, civilnih, vojnih, policijskih i vatrogasnih, u naporima da se zaštite ljudi i njihova imovina.

Predsjednica Grabar Kitarović je pohvalila "promjenu paradigme" i veće ulaganje u preventivu. Prisjetila se ogorčenja i umora poplavljenih Karlovčana koje je posjećivala 2014. i 2016. godine i izrazila uvjerenje da ovaj put neće doći do poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Grabar Kitarović obišla obalu Kupe u Karlovcu i pozdravila ulaganje u zaštitu od poplava

Image

Grabar Kitarović obišla obalu Kupe u Karlovcu i pozdravila ulaganje u zaštitu od poplava

Unatoč privremenim mjerama, rekla je Grabar Kitarović, Grad i Županija u suradnji s institucijama države, ministarstvima i uz pomoć sredstava Europske unije nastavit će gradnju trajnih nasipa, za trajnu sigurnost u Karlovcu, Ogulinu, Sisku i drugim krajevima Hrvatske koji bi mogli biti pogođeni poplavama kakve su se događale, podsjetila je, primjerice u Gunji.

Osvrnuvši se na male odštete za ljude pogođene elementarnim nepogodama, predsjednica Republike je istaknula da je pravi put trajna zaštita i saniranje samo pojedinačnih slučajeva jer su materijalna sredstva koja se predviđaju u državnom proračunu za katastrofe ograničena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten je u strateške projekte Vlade.

Ministar obrane Krstičević, koji je kao predsjednik Koordinacije za domovinsku sigurnost inicirao sastanak o preventivnim mjerama obrane od poplava, istaknuo je da Vlada posebnu pažnju posvećuje sigurnosti kao jednom od temeljnih uvjeta za razvoj zemlje. Naglasio je da su sigurnosni izazovi i rizici bitno promijenili od razdoblja Domovinskog rata pa su tako poplave jedan od izazova s kojima se pravovremeno treba suočiti. Krstičević je posebno naglasio da je vojska jedan dio sustava domovinske sigurnosti i da će svojim ljudstvom i strojevima roda inženjerije pomoći i u obrani od poplave, ako to bude potrebno, kao što je to činila za ranijih poplava, požara i uklanjanja snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački župan Damir Jelić zahvalio je svima na poduzetim kratkoročnim mjerama zaštite Karlovca od poplave, posebno na aktivnostima za dugoročna rješenja. Za gradnju trajnih objekata trebat će još godinu dana, za neke i do pet godina, rekao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da otapanje snijega neće biti tako naglo da bi uzrokovalo poplave, ali da je dobro da se s pripremama obrane od poplave počelo pravovremeno, za neku moguću novu krizu zbog hidrološke ugoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradnja zida s boks barijerama ide dobro, unatoč poteškoćama zbog konfiguracije tla, rekao je Đuroković. Do sada je podignuto više od dva kilometra boks barijera, a preostala tri trebala bi biti gotova u narednih deset dana. Istovremeno će se graditi boks barijere i na lijevoj obali Kupe, rekao je.

Današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije je prisustvovala i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović sa izaslanstvom, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjednooperativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te drugi predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo