marić potvrđen za mandatara / Gotov sastanak Domoljubne koalicije: 'U četvrtak rušimo Oreškovića, za novu vladu zasad imamo 68 ruku'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Stranke unutar Domoljubne koalicije složile su se s prijedlogom HDZ-a da Zdravko Marić bude novi mandatar. Otkrili su kako zasad imaju 68 ruku za preslagivanje nove parlamentarne većine

14.6.2016.
16:07
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U središnjici HDZ-a u utorak u 15 sati počeo je sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem su podržali prijedlog HDZ-a da aktualni ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara. Također su istaknuli kako u četvrtak prvo 'ruše' premijera Tihomira Oreškovića, a zatim idu na prikupljanje nove parlamentarne većine. Ivan Domagoj Milošević je otkrio kako zasad imaju 68 zastupnika u Saboru. 

Image
nema šanse /

Ćorić narodnim poslovicama objasnio da ne postoji Vlada u kojoj bi zajedno sjedili HSP AS i SDSS

Image
nema šanse /

Ćorić narodnim poslovicama objasnio da ne postoji Vlada u kojoj bi zajedno sjedili HSP AS i SDSS

"Domoljubna koalicija je jedinstvena u stavovima, kao i u potezima koje ćemo idućih dana poduzimati - zajedno krećemo u opoziv Oreškovića, a Marić je novi mandatar. Nova Vlada može brže, bolje i efikasnije provoditi reforme", kazao je nakon sastanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Orešković nema politički legitimitet, to govorimo od prvog dana. HDZ-u dajemo palicu u ruke da krenu skupljati ", dodao je šef HSS-a Krešo Beljak. 

Upitan zašto su se odlučili na Zdravka Marića kao mandatara jer ni on nema politički legitimitet te je sličnog karijernog puta kao i Orešković, Domagoj Miloševiće je odgovorio: "Gospodin Marić je cijeli svoj život radio u Hrvatskoj, puno bolje razumije kontekst. Radio je i u državnom i u privatnom sektoru. Mislimo da je dobar izbor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrata su Mostu otvorena, ali mora se znati red. Prvi je HDZ, odnosno Domoljubna koalicija, zatim Milan Bandić 365. Zasad imamo 68 ruku. Svi su dobrodošli - manjine, dio Mosta, cijeli Most... ruke u parlamentu postoje, odgovornost je na saborskim zastupnicima", naglasio je.

"Hrvatska nema vremena za gubiti šest do 12 mjeseci. Moramo krenuti provoditi reforme kako bi se Hrvatska odlijepila s europskog dna. Nakon što padne jedna vlada, normalno je da se pokuša sastaviti nova parlamentarna većina", nastavio je Milošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su članovi Domoljubne koalicije rekli prije sastanka?

"Četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije pa sam radoznao što ćemo doznati od predsjednika HDZ-a", rekao je novinarima čelnik HSLS-a Darinko Kosor prilikom dolaska na sastanak. 

"Prva faza je glasovanje u četvrtak o premijeru i Vladi", rekao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Upitan kako neki u Koaliciji tvrde da već u ovoj fazi imaju 76 ruku, Kosor je odgovorio: "Ja ne tvrdim!"

Na pitanje kako će glasovati o premijeru Tihomiru Oreškoviću, podsjetio je kako se HSLS nije potpisao na zahtjev za opoziv premijera te dodao kako u srijedu imaju Predsjedništvo stranke, dok će u četvrtak odlučiti kako će glasovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako će cijeli Sabor biti protiv premijera, onda će za to biti i HSLS", poručio je Kosor.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak novinarima je rekao da je su koalicijski partneri pozvani kako bi im se objasnilo što će se dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi (HSS) nismo faktor koji odlučuje i prema tome ćemo se postaviti. Mi ćemo biti za opoziv premijera", rekao je Beljak.

Vidjet će, kaže, imaju li oni koji su inicirali cijelu priču o preslagivanju Vlade tih 76 ruku, napominjući kako HSS neće u novu vladu koja bi iz toga proizašla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo jednog saborskog zastupnika i bilo bi licemjerno od nas da sukreiramo državnu politiku i to bi bila politička trgovina s kojom se ja neću baviti", rekao je Beljak.

Čelnik HSP AS Ivan Tepeš kazao je kako očekuje da "kolege pokažu većinu, da se složi Vlada i Hrvatska krene u bolje sutra". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U politici je sve moguće, osim to da mi prihvatimo SDSS u Vladi", rekao je glavi tajnik te stranke Pero Ćorić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike