'BUDIMO SOLIDARNI S UKRAJINOM' / Hrvatska sprema deklaraciju kojom će osuditi rusku invaziju, Jandroković: 'Pozivam sve da budemo vrlo oprezni'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković iskazao je solidarnost s ukrajinskim narodom te najavio izglasavanje saborske deklaracije o prekidu vatre i poštovanju suvereniteta Ukrajine

24.2.2022.
10:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je u četvrtak solidarnost s narodom Ukrajine koju su jutros napale ruske snage te izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost s narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska deklaracija o suverenitetu Ukrajine

Odbor za vanjsku politiku pozvao je da plenarnoj sjednici žurno predložiti deklaraciju koja će jasno podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitete Ukrajine te oštro osuditi vojnu invaziju i agresiju Rusije.

Pozivam predsjednika Odbora Garija Capellija i članove Odbora da žurno predlože tekst deklaracije koji će pozvati i na trenutačni prekid svih vojnih djelovanja kako bi se spriječile velike ljudske žrtve i materijalna šteta, rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE I PLENKOVIĆ /

Hrvatski premijer najoštrije osudio rusku invaziju: 'Ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine'

Image
OGLASIO SE I PLENKOVIĆ /

Hrvatski premijer najoštrije osudio rusku invaziju: 'Ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine'

Podsjetio je na jednoglasno donesene zaključke tog odbora od 22. veljače, kojima se izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i daje potpora teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama te mirnom rješavanju sporova.

'Stabilna Ukrajina u interesu europskog kontinenta'

Odbor izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu čitavog europskog kontinenta, te osuđuje kršenje međunarodnog prava Ruske Federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju u Ukrajini te će shodno daljnjem razvoju situacije ponovno raspraviti o stanju u Ukrajini i njezinoj neposrednoj blizini, prenio je predsjednik Sabora zaključke Odbora. Zastupnike je zamolio da budu odgovorni, svjesni onoga što se događa, svjesni koje su moguće posljedice, "možda i nesagledive".

"Pozivam sve da budemo vrlo oprezni, pratimo što se događa i odgovorni prema svojim dužnostima i obvezama", istaknuo je Jandroković koji je prije saborskog zasjedanja bio na sastanku u Vladi zbog događaja u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo