GRLIĆ RADMAN SASVIM OTVORENO / 'Ako se Srbija želi okrenuti budućnosti, onda se mora suočiti s prošlošću'; Otkrio i kada će biti protjerani ruski diplomati

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova potvrdio je kako će se Hrvatska priključiti europskim zemljama te iz solidarnosti prema Ukrajini protjerati ruske diplomate

7.4.2022.
18:50
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ako se Srbija želi okrenuti budućnosti onda se mora suočiti s prošlošću i zločinima počinjenim u Hrvatskoj prije 30 godina, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući nedavne izjave osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

“Ako se Srbija želi okrenuti budućnosti, onda se mora suočiti s prošlošću, mora riješiti otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalnih koje nije bilateralno, nego i univerzalno”, rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZLOGLASNI 'KRVNIK S OVČARE' /

Ratni zločinac Šljivančanin na srpskoj televiziji bulaznio o nacistima i ratu u Ukrajini: 'Što će hrvatski vojnik tamo?'

Image
ZLOGLASNI 'KRVNIK S OVČARE' /

Ratni zločinac Šljivančanin na srpskoj televiziji bulaznio o nacistima i ratu u Ukrajini: 'Što će hrvatski vojnik tamo?'

Bivši pukovnik Jugoslavenske armije, osuđen u Haagu zbog zločina na Ovčari Veselin Šljivančanin nedavno je govorio na provladinoj televiziji Happy TV, između ostaloga, da se ruska vojska bori protiv ukrajinskih "nacista", slično kao što se on u Vukovaru borio protiv hrvatskih.

Iskrivljavanje povijesti

Grlić Radman je rekao da osobno nije čuo što je Šljivančanin govorio, ali je istaknuo da je tu riječ o iskrivljavanju povijesti, da su srpske paravojne postrojbe činile slične zločine u Vukovaru i drugdje u Hrvatskoj kakve danas vidimo u ukrajinskoj Buči i Mariupolju. Svi oni u Srbiji koji govore poput Šljivančanina iskrivljuju povijest, jer je upravo srpska strana činila ratne zločine, zašto su neki i osuđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje vidimo da se Srbija još nije suočila s prošlošću i ne mijenja narativ. Ako želi ući u EU, ona prije svega treba riješiti vladavinu prava, treba odgovoriti što je s 1885 nestalih osoba koje Hrvatska još uvijek traži. Civili su odvođeni u logore u Vojvodini i drugdje, gdje su mučeni i ubijani. Treba riješiti i pitanje odštete logorašima”, rekao je Grlić Radman.

Protjerivanje ruskih diplomata

Nakon sastanka vijeća ministara NATO-a Grlić Radman nije decidirano odgovorio hoće li Hrvatska slati oružje Ukrajini. Ali, potvrdio je da će Hrvatska protjerati ruske diplomate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skoro vrijeme. Mi samo gledamo u kojem opsegu i naravno trebamo sagledavati, imati u vidu činjenice, mislim da su sve države Europske unije i NATO-a već postupile po tom pitanju. Ističem, ponovno, to je znak solidarnosti ali i odgovor na ova najnovija zbivanja i brutalnu rusku agresiju gdje smo zapanjeni strahotama i zločinima ruske vojske na okupiranom području nakon što su se povukli", poručio je šef diplomacije za Večernji.

NATO jača podršku BiH

Na sastanku NATO-a dogovoreno je jačanje podrške Gruziji te Bosni i Hercegovini, što je pozdravio i naš ministar te otkrio na koji će način Savez pomoći susjednoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jačanje stožera u Sarajevu, vojno i obrambeno, ali i financijskim ulaganjem, poticanjem na reforme u BiH, borbu protiv korupcije, svih onih vrijednosti koje su vrijednosti EU i NATO-a", poručio je ministar Grlić Radman.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo