golema šteta /

Gorani očekuju brzu reakciju države kako bi se suzbio smrekov potkornjak koji uništava šume

Image

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog najezde potkornjaka

5.10.2016.
18:21
VOYO logo

Smrekov potkornjak najviše je napao smrekova stabla u čabarskom kraju, štete se procjenjuju na višemilijunske sume,  a Gorani od od najavljenog državnog akcijskog plana očekuju brze i učinkovite mjere, neki su od naglasaka sa sastanka koordinacije gradonačelnika i načelnika Gorskog kotara  te stručnjaka i vlasnika šuma o aktulanom problemu ugroženosti goranskih šuma.

Na sastanku u srijedu u Delnicama rečeno je da se procjenjuje da su štete od potkornjaka višemilijunske te da je najviše oštećenih stabala u čabarskom kraju, manje na području Vrbovskog, Lokava i Delnica i drugih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih šuma izvijestili su da se u državnim šumama provodi sanitarna sječa te da je ove godine na području delničke uprave posječeno smreka gotovo dvostruko od plana.

Na skupu je upozoreno i na imovinsko-pravne probleme suzbijanja potkornjaka u privatnim šumama, a neki smatraju da je suzbijanje potkornjaka sada važnije od svih pravnih procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štetnik smrekov potkornjak napada stabla smreke, uvlači se pod koru stabala i razara ih, a na području Gorskog kotara namnožio se nakon ledene kiše i ledoloma prije dvije godine, kada su smrekova stabla bila osjetljivija i ranjivija.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je u ponedjeljak elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog najezde potkornjaka na smrekove šume, rekavši da bi, ako se ništa ne učini, moglo  doći do potpunog uništenja tih šuma.

Istog dana je Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo da je u završnoj fazi izrade sveobuhvatnog akcijskog plana vezanog uz pojavu potkornjaka u Gorskom kotaru, koji će  uskoro i predstaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo