GONG SE OGLASIO OKO SLUČAJA TUŠEK-ŠIMUNIĆ: / 'Izjava Andreja Plenkovića u obrani stranačkog druga je zabrinjavajuća'

Image

'Ovakvo koruptivno postupanje i dalje urušava ionako nisko povjerenje građana u institucionalnu politiku'

27.1.2021.
14:05
VOYO logo

Gong je osudio u srijedu pokušaje kupnje mandata u slučaju Tušek - Šimunić, odnosno političku korupciju među političarima, upozorivši kako je riječ o situaciji u kojoj se svjesno i namjerno obmanjuje glasače radi vlastitih partikularnih interesa.

"Političari koji promoviraju sebe kao nezavisne u kampanji, kasnijim preletavanjem u gnijezdo HDZ-a zapravo su stavljeni u uloge prevaranata, ali i izdajnika svoje glasačke baze", poručio je Gong, komentirajući slučaj HDZ-ovog zastupnika Žarka Tušeka koji je nezavisnom vijećniku iz Oroslavlja Viktoru Šimuniću u zamjenu za podržavanje HDZ-a na lokalnim izborima nudio pomoć u financiranju kampanje, kao i mogućnost postavljanja na određene položaje nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gong je podsjetio da snimka pokazuje što je sve nuđeno nezavisnom političaru samo da na izbore izađe kao lažni nezavisni kandidat, koji će kasnije koalirati s HDZ-om. Pritom su HDZ-ovci Šimuniću nudili tajno financiranje izborne kampanje, iako to zakon izričito zabranjuje.

Obratili se i USKOK-u

Institucije kojima je zadatak suzbijanje korupcije ne smiju biti taoci vlasti ili izbjegavati postupanje, već djelovati neovisno o politici. Gong stoga poziva Uskok da se odlučno posveti borbi protiv korupcije, a građane da prijave slične situacije ako im budu svjedočili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvo koruptivno postupanje i dalje urušava ionako nisko povjerenje građana u institucionalnu politiku, pri čemu su političke stranke u istraživanjima sustavno prepoznate kao organizacije u koje građanke i građani imaju najmanje povjerenja", upozorava se u priopćenju.

Također, Gong zabrinjava izjava premijera Andreja Plenkovića, koji relativizira političku korupciju i trgovinu utjecajem jer je u obrani stranačkog druga naglasio kako je došlo do "grube političke pogreške do koje nije smjelo doći", čime, smatra Gong, zapravo minorizira ozbiljno, zatvorski kažnjivo nedjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo