nedovoljna obnova / Godinu dana od potresa na obnovi rade samo umjetnici koji oslikavaju murale: 'Želimo vratit osmijeh ljudima'

Građani su komentirali da se ništa ne radi

22.3.2021.
10:22
VOYO logo

Danas je točno godinu dana od razornog potresa u Zagrebu. Da se obnova otad gotovo nije pomakla s mjesta, upozoravaju građani, ali i kandidati za gradonačelnika.  Kad već nema značajnije obnove na terenu, umjetnici su uzeli kistove u ruke kako bi barem svojim muralima uljepšali pogled na zagrebačke ulice. 

Na zapuštenim lokacijama

Kad već Zagreb nema za obnovu Hermanna Bollea, stari arhitekt Hermann Gollube uljepšava mu centar, baš poput obližnja dva murala, oslikanih na panelima na zapuštenim lokacijama na Dolcu i Radićevoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Poruka je vratiti ljudima osmijeh na lice, s malo boje i malim stvarima koje smo mi umjetnici u mogućnosti napraviti, da im vratimo osmijeh u ova teška vremena'', poručio je jučer Boris Bare, ulični umjetnik.

Jer godinu dana od razornog potresa, pada pročelje u Bogovićevoj, a na obnovi Zagreba rade tek umjetnici. Sve to vide i nezadovoljni građani: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ništa se ne radi. Prođite Ilicom, pa samo skele vidite i hodate ispod tih dasaka i mislite si kad padne odozgo hoće li probiti tu dasku, ili će vas zaštiti. To nije u redu'', smatra Antonija iz Zagreba. 

''Zadovoljan nisam nikako. Ovo kako se obnavlja Zagreb, ali i Banovina , ovim tempom neće još tri-četiri godine ništa biti riješeno'', komentirao je Stjepan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Ništa se nije napravilo' /

Škare Ožbolt: 'Zagreb je praktički u istom stanju u kakvom je bio na dan potresa'

Image
'Ništa se nije napravilo' /

Škare Ožbolt: 'Zagreb je praktički u istom stanju u kakvom je bio na dan potresa'

A kritični su i kandidati za gradonačelnika. Država i grad po pitanju obnove nisu, kažu, napravili – ništa.

''Niti jedna ključna strateška odluka se nije donijela vezana uz obnovu i budućnost grada. Rezultat toga je da je grad praktički u istom stanju kakav je bio i na dan potresa'', kazala je jučer Vesna Škare Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I ono što se dešava, a to je trend koji namjeravamo nakon izbora u svibnju preokrenuti, jest da Gornji grad sve više i više postaje pust, ispražnjen od stanovnika i on postaje jedan veliki muzej na otvorenom'', rekao je jučer Tomislav Tomašević.

''Ako u godinu dana nisu ništa odradili, onda je evidentna činjenica da Zakon nije dobar, na što sam upozoravala, da taj model Fonda i Ministarstva ne funkcionira i da Grad Zagreb cijelo vrijeme skrštenih ruku gleda što se dešava, odnosno bolje rečeno ne dešava'', izjavila je jučer Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grada pak lopticu prebacuju na državu. 

''Dugo smo čekali na Zakon. Uvjeravaju nas iz Fonda i iz Ministarstva da će obnova brzo krenuti. Mi se tome neobično veselimo'', rekla je jučer Jelena Pavičić Vukičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok ne počne obnova, jedini alat koji će građane razveseliti su kistovi i sprejevi umjetnika, kad već nema na vidiku bagera i zidara.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo