uvrede, prijetnje... / Godinama se najavljivao, ali Sabor je i dalje bez Etičkog kodeksa: Bi li on pomogao da se političare upristoje?

Ni kodeks ni financijske kazne, nisu rješenje, kažu u SDP-u

20.1.2019.
8:00
VOYO logo

 Vulgaran rječnik. Na rubu fizičkog kontakta.Razbijanje.

Sve to u samo jednom saborskom danu nakon kojeg se  prebacivala krivnja.
Iako Etičkog kodeksa u parlamentu nema, ni poslovničke promjene koje su se dogodile, očito nisu unaprijedile komunikaciju u visokom domu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo kakav etički kodeks ne može promijeniti vas same, kad bi se bar držali poslovnika mislim da bismo priostojnije i bolje komunicirali međusobno a jednako takav dojam odavali u javnosti", kaže Sunčana Glavak (HDZ),  saborska zastupnica.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reći ću vam koji etički kodeks, ukidanje prava govora novim poslovnikom, glavni generator nervoze agresije je Andrej Plenković, a to se prenijelo na njihove ministre i saborske zastupnike", kaže Miro Bulj (MOST), saborski zastupnik.

Ni kodeks ni financijske kazne, nisu rješenje, kažu u SDP-u, jer bi , objašnjavaju, parlamentarna većina tako sankcionirala manjinu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sada HDZ-ovci idu kažnjavati zbog izgovorenog to je neustavno jer ne može zastupnik biti kažnjen zbog izgovorenog u saboru, a uostalom neka birači ocijene, jer ne može Sabor biti puno bolji od naroda štogod mislili o Saboru i o narodu", kaže Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Ni liberali nisu za sankcije veće od onih koje su na snazi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam protiv kažnjavanja osim simboličkog na razini opomene, što ne znači puno,  tu nema puno pomoći osim polako dizati razinu rasprave", kaže Vesna Pusić, zastupnica GLAS-a.

 A o kakvim razinama svjedočimo, taj put bi mogao biti jako dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković ističe da se šalju loše poruke, u čemu političare ni Kodeks ne bi zaustavio:

"Onaj tko odluči tako nastupiti naći će načina da tako i postupi, a na drugoj napdanutoj strani je da ostaje hladna i nauči se s tim nositi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A birači su ti koji imaju moć procijeniti tko idući put zaslužuje njihovo povjerenje, a tko će Sabor gledati samo izvana...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo