GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK: / 'Spremni smo, ali nijedna kamera ni alarm nisu dovoljni bez ljudi na terenu'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Za ovu protupožarnu sezonu izdvojeno je 25 milijuna kuna, a od lipnja će 46 nadzornih kamera pokrivati šumske površine.

3.5.2018.
21:22
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Bliži se ljeto, ljetne vrućine već su tu, a time i nova sezona požara. Vatrogasci još pamte prošlu sezonu kao jednu od najtežih tijekom koje je bila opožarena površina veća od, primjerice, površine Međimurske županije.

Uoči protupožarne sezone, premijer Andrej Plenković u društvu ministara obrane i unutarnjih poslova, bio je u četvrtak na proslavi 150. godišnjice tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva gdje su tom prigodom bili i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice. Premijer je kazao kako će Vlada nastaviti ulagati financijska sredstva u vatrogastvo te je istaknuo da je novim zakonom o sustavu domovinske sigurnosti napravljen veliki iskorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČELA SEZONA POŽARA NA JADRANU, GORI KOD OMIŠA: /

Zatvorena je magistrala, vatru gase zračne snage i preko 60 vatrogasaca na terenu

Image
POČELA SEZONA POŽARA NA JADRANU, GORI KOD OMIŠA: /

Zatvorena je magistrala, vatru gase zračne snage i preko 60 vatrogasaca na terenu

"Lijepa vijest je što se ulaže u protupožarni sustav"

"Vatrogasci su dio strategije nacionalne sigurnosti, a glavni vatrogasni zapovjednik je dio naše koordinacije", rekao je Plenković.

A glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucakovićkazao je za RTL da su vatrogasci naučili prošlogodišnju lekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepa vijest je što se ulaže u protupožarni sustav, ali nijedna kamera ni alarm vam nisu dovoljni ako nemate ljude na terenu. Ja vjerujem u njih i s njima smo održali niz pripremnih sastanaka kako nam se iskustvo od prošle godine ne bi ponovilo", istaknuo je Tucaković.

Image

Od lipnja će 46 kamera pokrivati šumske površine

Rekao je da je za ovu protupožarnu sezonu izdvojeno 25 milijuna kuna, da će od lipnja 46 nadzornih kamera pokrivati šumske površine te da je usvojen program kratkoročnih aktvnosti. Ukratko - sustav je, po njegovim riječima, spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Same kamere nisu dovoljne da se požari spriječe. Potrebni su nam i ljudi. U RH imamo dobrovoljne i profesionalne vatrogasce, sveukupno njih 150 tisuća, no potrebno nam je i zajedničko djelovanje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave", kazao je Tucaković dodavši da je važno i to što je ustrojeno središte u Divuljama kod Splita za praćenje i rano otkrivanje požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo