OTKRILA I RAZLOGE TAKVE ODLUKE / Glavna sestra objasnila na što se odnosi odluka KBC-a Split o zabrani otkaza, a progovorila i o otpremninama

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Prošlog tjedna donesena je odluka koja se isključivo odnosi na zabranu sporazumnog otkaza, ali svaki zaposlenik može dati otkaz

13.10.2022.
12:08
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Glavna medicinska sestra u splitskom KBC-u, Ivanka Ercegović,opovrgnula je u četvrtak da se u toj zdravstvenoj ustanovi zabranjuju otkazi te kaže kako se odluka, donesena prošli tjedan, odnosi isključivo na sporazumni prekid radnog odnosa, s obzirom na nedostatak medicinskog kadra.

"Prošlog tjedna donesena je odluka koja se isključivo odnosi na zabranu sporazumnog otkaza ali svaki zaposlenik može dati otkaz. U tom slučaju podnosi se zahtjev za otkaz i počinje teći otkazni rok od 30 dana, tijekom kojih ima vremena da se služba reorganizira radi nastavka pružanja najbolje kvalitete zdravstvene skrbi", rekla je Ercegović za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako u KBC-u Split trenutno nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, odnosno ukupno 595 medicinskih sestara, tehničara i primalja.

"U takvim okolnostima sporazumno davati otkaze značilo bi još nepovoljniju situaciju za KBC Split. Međutim, radnik može slobodno prekinuti radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka", kazala je Ercegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini motiv za donošenje takve odluke bio je da radnik ostane na svom radnom mjestu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba i omogući kontinuitet skrbi o pacijentima.

Što se tiče otpremnina, po Zakonu o radu pravo na nju postoji onda kada poslodavac otkazuje ugovor o radu, rekla je Ercegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo