'Moja svjesnost da sam nevin zatočen u zatvoru davala mi je snage'

12.1.2015.
17:20
VOYO logo

"Ukidanje presude Vrhovnog suda istinska je potvrda legitimiteta argumentirane i principijelne politike HDSSB-a. Ovo doživljavam kao veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i za cijelu Republiku Hrvatsku", izjavio je Glavaš prema priopćenju HDSSB-a.

"Moja svjesnost da sam svih ovih godina nevin zatočen u zatvoru davala mi je snage izdržati sva ta teška iskušenja. No, neka i sve to što sam prošao bude u spomen i u počast svima onima koji su za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku dali svoje živote, svoje zdravlje i dijelove svojih tijela", rekao je Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud Republike Hrvatske danas je ukinuo presudu Branimiru Glavašu kojeg je Vrhovni sud pravomoćno osudio na osam godina zatvora zbog ratnih zločina.

Ustavni sud naložio je Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv Glavaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Ustavni sud ukinuo drugostupanjsku, pravomoćnu presudu u slučajevima "garaža" i "selotejp" Branimir Glavaš morao bi biti čim prije pušten iz zatvora u Bosni i Hercegovini, ističe zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan koja je radila na djelomično usvojenoj ustavnoj tužbi.

"Glavaš ne može biti na izdržavanju kazne koja više nije kazna, jer u odnosu na njega više ne postoji pravomoćna presuda. Mi smo već uputili dopis Ministarstvu pravosuđa i zatražili da se pokrene postupak Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kako bi se obustavilo izvršenje kazne jer više ne egzitira pravomoćna presuda", kazala je odvjetnica. Pritom je pojasnila da se u susjednoj državi može priznati i izvršavati samo pravomoćna presuda hrvatskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo