Glas svih manjinaca ne vrijedi jednako!?

22.2.2011.
13:51
VOYO logo

GONG je u utorak Ustavnom sudu poslao prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Sabor, a koje se tiču ostvarivanja dopunskog biračkog prava nacionalnih manjina.

Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina, a biračko pravo je, između ostalog, jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina mora vrijediti jednako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG ocjenjuje da se navedenim izmjenama nacionalne manjine stavljaju u neravnopravan položaj – manjine koje u stanovništvu Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5 posto stanovnika imaju dopunsko biračko pravo, a manjine koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika nemaju dopunsko biračko pravo.

Pripadnicima spomenutih dviju skupina nacionalnih manjine glas neće vrijediti jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina koje sudjeluju s manje od 1,5 stanovnika u njihovoj posebnoj izbornoj jedinici neće vrijediti jednako kao i glas manjina koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG poziva Ustavni sud da što prije prihvati prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i donese odluku kako bi se znala izborna pravila u izbornoj godini i na taj način sačuvao integritet izbornog procesa.

Vezani članci:

arti-201102210705006 arti-201102210692006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo