Gladna djeca u hrvatskim školama: Gdje ih ima najviše?

3.4.2014.
8:56
VOYO logo

S obzirom da Hrvatska ima nešto više od 330.000 osnovaca, prema onome što su detektirale škole gotovo njih tisuću može se svrstati u kategoriju gladne djece, piše Novi list.

Taj je podatak jučer iznesen u Ministarstvu gdje je održan prvi radni sastanak s ciljem praćenja i prevencije problema prehrane učenika u osnovnim školama. Sastanku su nazočili ravnatelji škola iz različitih krajeva Hrvatske, predstavnici jedinica lokalne i područne uprave i samouprave, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Ministarstva socijalne politike i mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje su škole dostavile Ministarstvu najveći je broj potrebite djece u Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji, dok takvih primjera uopće nema u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci.

Senzacionalizmu ovdje nema mjesta

''Riječ je o djeci, stoga se moramo kloniti senzacionalizma'', poručio je ministar. Sudionici sastanka upozorili su da je unatoč uspostavljenom sustavu organizirane prehrane u školama teško razlikovati djecu koja ne žele jesti i koja nemaju što jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknula specijalistica školske medicine i pomoćnica ravnateljice HZZJZ-a dr. Ivana Pavić Šimetin u javnosti se često brkaju pojmovi gladi i pothranjenosti.

Pothranjenost i glad nisu nužno vezani

''U razvijenome svijetu, pa i Hrvatskoj, uzrok pothranjenosti nije glad. Dapače, djeca nižega socijalno-ekonomskog statusa češće su pretila jer jedu nezdravu i jeftinu visokokaloričnu hranu'', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistike posljednjih godina pokazuju kako je broj pothranjene djece čak i u padu, jer pothranjeno je 1,5 posto učenika, dok je istodobno u dobi od 7 do 15 godina zabilježeno 27,7 posto djevojčica i 32 posto dječaka s prekomjernom težinom, od čega je 11,2 posto dječaka i 7,2 posto djevojčica – pretilo!

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Borba-protiv-gladi-u-skolama-Najvise-gladnih-ucenika-u-Medimurju-i-Bjelovaru

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo