A ON SE SAMO SMIJE I SMIJE / Gigantski problem koji godinama muči Hrvatsku opet je u 'žiži' javnosti: 'Kada to ne funkcionira, tada HDZ-ova hobotnica cvate'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Saborska zastupnica žestoko se obrušila na vladajuću stranku

7.3.2023.
13:14
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

HDZ namjerno i godinama potkapacitira državno odvjetništvo i sudove kako bi pravosuđe izgledalo kako izgleda i kako pravna država ne bi funkcionirala. Kada to ne funkcionira, tada HDZ-ova hobotnica cvate i to se radi namjerno i sustavno. To nam je potvrdila i državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, a na kraju vrlo otvoreno o tome govori i sudac Radovan Dobronić. Njegove izjave u izvještaju prvi put daju jedan stvarni uvid u to u kakvom je teškom, nadam se ne nepopravljivom, stanju hrvatsko pravosuđe.

Image
SLUČAJ PUN RUPA /

Dobronić o osmero Hrvata u zambijskom pritvoru: 'Dva para nisu upisana u hrvatski registar potencijalnih posvojitelja'

Image
SLUČAJ PUN RUPA /

Dobronić o osmero Hrvata u zambijskom pritvoru: 'Dva para nisu upisana u hrvatski registar potencijalnih posvojitelja'

Tim je riječima saborska zastupnica Možemo, Sandra Benčić, otvorila svoje gostovanje u emisiji Novi dan N1 televizije. Istaknula je kako njezina stranka ima prijedlog pravosudne reforme te je naglasila kako ga je predložio i sudac Radovan Dobronić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ni za jednu od tih stvari nije bilo sluh'

“Zbog toga mi je iznimno drago. Nažalost, ni za jednu od tih stvari nije bilo sluha. Primjerice da se ovršni procesi moraju obavljati na sudu, ali da se moraju automatizirati, da nam treba drugačija organizacija sudstva, da su problematični i Upravni i Kazneni sud. Uloga Vrhovnog suda se na neki način smanjila”, rekla je pa dodala: “Činjenica je da Hrvatska ima dovoljno sudaca, međutim, njihovo unutarnje organiziranje, postupanje sa samim sucima, njihovi neadekvatni uvjeti rada, mijenjanje radnih mjesta… predstavljaju uvjete rada koji ne mogu osigurati efikasno i brzo pravosuđe. Ključno je da dolazi milijun predmeta na sudove svake godine, to nije normalno, nas ima 3,6 milijuna. Ogroman broj tih slučajeva otpada na parničenje i sporove između različitih državnih tijela. Sudac Dobronić primjećuje da ti sporovi nemaju smisla jer će država svakako izgubiti u takvim sporovima”, kazala je i nastavila.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXELL

Kolindina 'vidljivost' mogla bi biti i priprema za utrku na čelnu poziciju u NATO savezu. Naime, glavnom tajniku NATO-a, Jensu Stoltenbergu na jesen istječe mandat, a među imenima njegovih potencijalnih nasljednika spominje se upravo i bivša hrvatska predsjednica Grabar Kitarović koja je, podsjetimo, u razdoblju od 2011. do 2014. obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a i tako postala najviše rangirana žena u NATO-u.

'Vidimo kako stranka operira'

“U HDZ-ovoj prepisci vidimo kako stranka operira, kako razmišljaju, kako najviši državni dužnosnici komuniciraju. Kao da su na placu. Iz toga se vidi narav njihove korupcijske hobotnice i zato premijer želi istragu učiniti tajnom. Neprimjereno je da se sad vraćamo u tajne istrage, pravosuđe je već dovoljno zatvoreno. To je samo zato što Plenković želi obraniti lik i djelo AP-a. Neke stvari zaista mogu uništiti dostojanstvo neke osobe, a oni i kad budu oslobođeni teško mogu povratiti neki ugled, to se mora regulirati ne zabranama nego odgovornošću. To se odnosi i na institucije i medije kako će informacije biti puštane u javnost. Onaj dio koji se tiče privatne prepiske nije bitno objavljivati u javnosti. No, ne može premijer zabraniti curenje informacija”, dodala je pa je zatim prokomentirala izjave saborskog zastupnika Milana Vrkljana koji je rekao da neće glasati za opoziv premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

“Kad je Vrkljan rekao da neće glasati za opoziv premijera, on je zapravo rekao da želi da Andrej Plenković ostane premijer. Ti svojim političkim stavom više nisi oporba. Ima puno spavača vlasti u redovima opozicije. Ostavljaju si prostor, oni su oportunisti i besprizorni ljudi. Onda je više fer Vrkljan koji to kaže nego opozicija”, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo