GEOLOG DETALJNO O UZROCIMA VELIKIH POTRESA U HRVATSKOJ: / Objasnio što se događa i otkrio: 'Onaj kod Petrinje je veće iznenađenje'

Image
Foto: screenshot / N1

Tvrtko Korbar iz Hrvatskog geološkog instituta ističe da je teško reći koji je od dva potresa bio opasniji dodajući kako je onaj kod Petrinje možda bio veće iznenađenje

12.1.2021.
14:58
screenshot / N1
VOYO logo

Tvrtko Korbar iz Hrvatskog geološkog instituta objasnio je razliku između potresa kod Zagreba 22. ožujka prošle godine i onog kod Petrinje 29. prosinca te kako dolazi do potresa u Hrvatskoj.

"Ovo je prvi potres u zemlji gdje je došlo do ovako velikih promjena i pomicanja tla. Radimo na istraživanju, radi se na aktivaciji dubokih, krustalnih rasjeda vertikalnog sustava. Radi se o strike-slip rasjedima", kazao je Korbar gostujući na N1 televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EUROPSKI SEIZMOLOZI OBJAVILI IZVJEŠĆE O PETRINJI: /

Ovo je usporedba velikog potresa s onim zagrebačkim iz ožujka

Image
EUROPSKI SEIZMOLOZI OBJAVILI IZVJEŠĆE O PETRINJI: /

Ovo je usporedba velikog potresa s onim zagrebačkim iz ožujka

'Medvednica se nagurava prema Zagorju'

Kod potresa u Zagrebu je došlo do reversnog kretanja rasjednih krila jednog preko drugog, kaže.

"Laički, Medvednica se nagurava prema Zagorju. To je navlačni rasjed. Kod potresa u Petrinji se radi o sustavu rasjeda s horizontalnom kretanjem krila. To su subvertikalni rasjedi i zbog toga imamo ovakve specifične manifestacije na površini", rekao je Korbar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U globalnim razmjerima opasniji su potresi navlačnih rasjeda, kaže.

"Na kontaktima oceanskih i kontinentalnih ploča imamo velike subdukcije. Poznati su veliki potresi iz Japana, kada se u oceanima javljaju cunamiji. Kod nas nema takvih odnosa velikih ploča, kod nas se sve događa unutar gornjih dijelova kore, ove potresne manifestacije", kazao je Korbar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Slijed potresa aktiviran u Petrinji trajat će godinu dana'

Napomenuo je kako je teško reći koji je od ta dva potresa bio opasniji. "Možda je petrinjski bio veće iznenađenje", kaže.

Na pitanje o budućim očekivanim intervalima oslobađanja energije kazao je da to ovisi o kretanjima Jadranske mikroploče Adrije prema sjeveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To kretanje je u milimetarskim pomacima, 5-6 milimetara. To se do Zagreba smanjuje, a svaki rasjed u području Dinarida amortizira, smanjuje jedan do dva milimetra godišnje to kretanje. To se kretanje tijekom godina nakuplja i na sjecištima aktivnih rasjeda i u jednom trenu dolazi do sloma. Na sto godina nakupi se jedan do dva metra te potencijalne energije, koja se na aktivnom rasjedu oslobađa. Zemlja je nepredvidiva, to su prirodni procesi. Slijed potresa aktiviran velikim potresom u Petrinji trajat će sigurno godinu dana. Na nekom drugom sjecištu može se dogoditi novi potres koji će pokrenuti sličan slijed u budućnosti. Kada će se to dogoditi… Znanost još nije na toj razini da bi mogla dovoljno ulagati u takva istraživanja", rekao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo