Genijalac iz Požege upamtio 1000 decimala broja e

Matej Čarapina, 17-godišnji učenik trećeg razreda požeške Tehničke škole, napamet je naučio čak tisuću decimala Eulerova broja e koji je baza prirodnog logaritma.

23.2.2011.
13:36
VOYO logo

Profesor matematike Radoica Popović, koji je 2007. godine prvi u svijetu u svojoj školi uveo obilježavanje toga broja u povodu 300. obljetnice rođenja Eulera, potaknuo je na njegov dan učenike da se natječu u pamćenju decimala broja e kojih je beskonačno mnogo i koji nema određenog redoslijeda, piše Večernji list.

"U svakom trenutku taj broj pamtim na 20 decimala. Bilo je do sada učenika koji su znali i više decimala od mene. Jedan iz prvog razreda naučio je 53 decimale, a onda je jedan naučio jednu više. Sastavili smo komisiju koja je sve to provjeravala i dokumentirala te kamerom snimila, odnosno učenik je morao pred komisijom na ploči ispisati da se mi uvjerimo zna li on to. I kada sam namjeravao zatvoriti to spontano natjecanje, javio se učenik iz 3. razreda Antun Antunović koji je znao 517 decimala napamet, a onda je Matej Čarapina potukao taj rekord s naučenih tisuću decimala", kazao je prof. Popović, bivši gimnastičar, koji je, zadivljen Matejevim trudom, njemu u čast napravio stoj na šakama premda ima 64 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da zapamtim ovoliko decimala trebalo mi je četiri dana, odnosno desetak sati. Krenuo sam zapravo naučiti 54 decimale jer je to do tada bio rekord. Te prve 54 decimale naučio sam još na satu, a do kraja dana došao sam do 96. Idući dan sam za dva sata naučio 204 decimale, a za još dva sata došao sam do 500 decimala. Broj sam skinuo s interneta i učio ga te ispisivao na papir pa sam poslije provjeravao", opisao je Matej, koji je matematiku zavolio tek kada je krenuo u srednju školu.

Vjerojatno za pamćenje brojeva treba talenta, ali još više vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću stati na ovih tisuću decimala, pokušat ću do kraja godine naučiti deset tisuća decimala", najavio je Matej, koji u slobodno vrijeme svira i bas gitaru u glazbenoj skupini Cosa nostra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo