u matematičkom svjetskom vrhu / Genij iz Zadra: 'Volio bih ostati u Hrvatskoj, ali tu je mali broj mjesta na kojima bih bio zadovoljan. Želim veliki intelektualni angažman'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Paleka se nedavno vratio s Međunarodne matematičke olimpijade u Hong Kongu sa srebrnom medaljom. To mu je već treće olimpijsko srebro u tri godine

20.7.2016.
8:50
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Zadar je iznjedrio matematičkog genija! Mladi Daniel Paleka vratio se prije nekoliko dana s Međunarodne matematičke olimpijade u Hong Kongu sa srebrnom medaljom.

Konukrencija je bila velika - 602 natjecatelja iz 109 zemalja svijeta, matematičari s istoka, za kojima, kako kaže Paleka, zapad zaista zaostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovo nije novost. Paleka je i protekle dvije godine osvojao srebro u Cape Townu i na Tajlandu.

Mladić s Kalelarge otkriva da strast za matematikom nije naslijedio od roditelja, već je to bilo jedino zahtjevno čime se u osnovnoj školi mogao baviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino u matematici i informatici je valjalo razmišlljati , to mi je bilo zabavno", kaže Daniel za Slobodnu Dalmaciju te otkriva planove za budućnost.

Nakon zadarske Matematičke gimnazije Frane Petrića na koju je jako ponosan, upisao je PMF u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da ću studirati matematiku, jedino nisam znao hoću li u Zagreb ili Cambridge. Ja moram školovanje nastaviti vani. Ne znam hoće li to biti ETH u Zuerichu, San Farncisco, New York ili London. U matematici sam u vrhu svijeta i tu je problem, ja moram koristiti znanje koje imam...

Volio bih ostati u Hrvatskoj, ali tu je mali broj radnih mjesta na kojima bih ja bio zadovoljan. Želim veliki intelektualni angažman", objašnjava18-godišnjak za kojega ćemo zasigurno još čuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danielova je jedna od pet medalja koje su u Hrvatsku stigle iz Hong Konga. Osvojili su ih i Adrian Beker, Leon Starešinić, Domagoj Bradač i Petar Orlić, dok je Andrija Mandić dobio pohvalu.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo