VJETAR U PRSA / Gazda je odlučio Kulmerove dvore zamijeniti Banskima. Uskoro kreće, a za njim i svjetina... Imamo i hodogram!

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Čovjek koji je desetljećima svijet oko sebe promatrao iz dvorca s uzvisine iznad Zagreba tvrdi da zna kako se živi 'tamo dolje' pa kreće u borbu protiv korupcije i pohod na vlast

Miroslav Filipović

Miroslav Filipović

7.4.2023.
6:49
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Dogodi mi se, kao i svakome, da me s vremena na vrijeme spopadnu neki čudni snovi. Pa sanjam kojekakve ludosti. Često se nakon odrađenih novinarskih smjena u redakciji dogodi da mi se, pod dojmom neke vijesti koju sam pročitao ili događaja o kojemu sam pisao, zbivanja s jave projiciraju u snu. Ali na iščašen način.

Sjećam se da sam prije jedanaest godina - objasnit ću kasnije zašto pamtim da je to bilo baš tada - sanjao sljedeći san. Opisujem ga po sjećanju, možda uz pokoji kićeni detalj viška, naknadno dodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto sam se sjetio sna iz 2012.?

Uglavnom, svjetina se okupila na glavnom zagrebačkom trgu, urla protiv Vlade, diže u zrak transparente pa kreće kroz Radićevu ulicu prema Gornjem gradu. Kod Kamenitih vrata probija se kroz kordon policajaca pa stiže na Markov trg. Tamo kreće pravo kreševo, leti kamenje, kovanice, upaljači i ostalo streljivo iz prosvjedničkog arsenala. U prvom redu jedan čovjek, bijesnog lica, plamenog pogleda i stisnute šake iz sveg grla vrišti: "Lopovi!" i "Pravda!" On predvodi svjetinu. U novom kadru tog napetog sna sjećam se kako mi se ukazalo lice glavnog bundžije: Ivica Todorić.

Pretpostavljam da sam se tada naglo probudio, jer više od toga nisam zapamtio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te 2012. godine jedna od kratkotrajnih tema u domaćem medijskom prostoru bila je da nekolicina domaćih poduzetnika iliti tajkuna razmišlja o političkom angažmanu. Štoviše, da planiraju osnovati političku stranku. Na domaćim portalima 9. listopada te 2012. čak je osvanula vijest s naslovom: 'Ivica Todorić i Ivica Mudrinić osnivaju političku stranku!?'

Upitnik nakon uskličnika u naslovu sugerirao je da se radi o neprovjerenoj, kuloarskoj poluinformaciji. No, dovoljnoj da zaintrigira javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GAZDA IDE NA PLENKOVIĆA /

Todorić najavio ulazak u političku arenu, otkrio i taktiku, a ugledni novinar mu nemilosrdno poklopio: 'To je jedna zabluda'

Image
GAZDA IDE NA PLENKOVIĆA /

Todorić najavio ulazak u političku arenu, otkrio i taktiku, a ugledni novinar mu nemilosrdno poklopio: 'To je jedna zabluda'

Kad su stranku osnivat' htjeli

Za one koji lako zaboravljaju ili se ne sjećaju, Ivica Mudrinić u to je vrijeme bio čelni čovjek Hrvatskog telekoma, a nedugo prije kuloarski plasirane informacije da se s Todorićem planira otisnuti u nemirne političke vode, Mudrinić je došao i na čelo Hrvatske udruge poslodavaca. Otamo je u javnim istupima krenuo oštro kritizirati politiku tadašnje Vlade Zorana Milanovića, naročito onu poreznu, pa se iz toga valjda iščitala njegova politička ambicija, koju je navodno podržavao i Todorić.

"U pitanju je, čini se, traženje trećeg puta u hrvatskoj politici. Neslužbeno doznajemo da Mudrinić i Todorić planiraju osnovati svoju političku stranku, jer i jedan i drugi nikada nisu bili 'samo', menadžeri, nego su oduvijek dobro znali kako se do krupnog biznisa ne dolazi, a niti uspijeva u njemu ostati, bez snažnog političkog zaleđa i guranja te iste politike", pisao je tada dvotjednik Objektiv koji je u članku pod naslovom "Todorić i Mudrinić kreću u napad na premijersko mjesto" inicijalno objavio tu bombastičnu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOLUMNE 'VJETAR U PRSA' MIROSLAVA FILIPOVIĆA

Bomba, kao što znamo, nije pukla, menadžerski dvojac nije zauzeo Banske dvore, izostala je tajkunska revolucija, Mudrinić je otišao u neke druge poduzetničke avanture, a što je zadesilo Todorića - znamo svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni i Vladom i oporbom

No, čak ni te 2012. godine ta (polu)vijest nije bila odveć bombastična niti svježa. Tri godine ranije - bilo je to u rujnu 2009. godine - prvi put se u ovdašnjem javnom prostoru spomenulo da bi poduzetnici osnivali političku stranku.

''Poduzetnici nezadovoljni Vladinom politikom u ekonomskoj krizi, ali i pasivnošću (oporbenog) SDP-a, odlučili su okupiti ljude iz biznisa, osnovati stranku i potaknuti promjene u zemlji'', objavio je Jutarnji list 8. rujna 2009. godine, pozivajući se na nekoliko ''dobro upućenih'' izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među biznismenima zainteresiranima za ovu ideju spominjalo se Mudrinića, Darka Marinca iz Podravke (svojedobno uhićenog u 'aferi Spice'), tadašnjeg šefa HUP-a Damira Kuštraka te 'mnoge druge'.

''Nova stranka, međutim, ne bi okupljala samo poduzetnike, nego bi bila otvorena i širem spektru građana. U fokusu bi joj ponajprije bili mlađi ljudi od 35 do 40 godina'', pisalo je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhanje u stari balon

Naravno, tada, kao i tri godine kasnije, ideja je dočekana bez mnogo javnog oduševljenja i s ne baš blagim podsmijehom pa su nesuđeni akteri brzo opovrgnuli glasine, a taj, očigledno probni balon, brzo se ispuhao. Ali danas, četrnaest i jedanaest godina kasnije, naćulimo li dobro uši, čujemo neobičan zvuk oko sebe.

Pfu-pfu-pfu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da netko puše u taj stari, zgužvani i zaboravljeni balon koji nikad nije dočekao predizborni skup na kojemu bi njime netko veselo mahao.

Pfu-pfu-pfu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eno ga napuhanog, otvora svezanog u čvor da se opet ne ispuše i ne odleti.

Sam protiv HDZ-a

Usta koja su ga napuhala ista su ona koja su u onom mom snu prije devet godina, za koji sam mislio da ga ikad ikome neću prepričavati, bijesno urlala na Markovu trgu "Lopovi!" i "Pravda!". Ta ista usta čuo sam ovih dana, ne u snu nego u ovom košmaru na javi, kako na konferenciji za novinare, a prethodno i u intervjuu za 24 sata govore: "Izvući ću Hrvatsku iz ralja korupcije i kriminala koji gledamo već punih šest godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo to, nego:

"Sam sam u stanju srušiti HDZ!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda i ovo:

"Osobno ću predvoditi borbu protiv korupcije, rast će mirovine i plaće!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije kraj, ima još:

"Iako živim u dvorcu, znam kako je ljudima!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na koncu je zatrubio:

"Osnovat ću svoju stranku i idemo na izbore!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazda 'iz naroda'

Ivica Todorić je, epskim frazama rečeno, prešao Rubikon i uskliknuo da je ''kocka bačena''. Bacio ju je pred premijera Plenkovića koji ga je, kako tvrdi već godinama, u zavjeri s borgovima razvlastio i oteo mu njegovo blago, Agrokor. Ohrabren odlukom Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je financijsko vještačenje u slučaju zvanom ''veliki Agrokor'' proglasilo nezakonitim dokazom, Todorić je odlučio ući u političku arenu. Ondje ga čeka svjetina iz šašavokošmarnog sna da je povede tamo gdje SDP, Most, Možemo! i drugi ne mogu.

Možda i uspije, jer očito je akumulirao dovoljno motiva i suviše želje za osvetom. Nema veze sad što je to osobno. Možda uvjeri i svjetinu da će od toga imati koristi. Uostalom, tako se to i radi u politici, osobni interesi prikažu se kao opći. Čovjek koji je desetljećima svijet oko sebe promatrao iz dvorca s uzvisine iznad Zagreba tvrdi da zna kako se živi ''tamo dolje''. Odlučio je iz Kulmerovih dvora krenuti u Banske dvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOLUMNE 'VJETAR U PRSA' MIROSLAVA FILIPOVIĆA

Bit će da sam opet sanjao...

Evo i hodograma, ako odlučite krenuti za njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić na barikadama s megafonom na ustima.
Todorić na jumbo plakatima.
Todorić na izborima. Na biračkom mjestu u Šestinama gura listić u glasačku kutiju i najavljuje pobjedu.
Todorić u izbornoj noći proglašava izbornu pobjedu. Njegova stranka osvojila je 22,99 posto glasova.
Todorić na presici. Pored njega stoje Grbin, Petrov i Sandra Benčić. Intenzivno pregovaraju, kažu.
Todorić na konzultacijama na Pantovčaku. Na vratima se bez pozdrava mimoilazi s Plenkovićem. Todorić opet na presici. Iza njega stoje Grbin, Petrov i Benčić.
Todorić opet na Pantovčaku. Zoran Milanović mu daje mandat za sastavljanje Vlade. Pred slučajno uključenom kamerom pričaju viceve o Plenkoviću.
Todorić u Saboru. Predstavlja članove Vlade. Kaže: ''Izvući ćemo Hrvatsku iz ralja korupcije i kriminala.''

Prrrrrrrrrr…

Trgnuo me zvuk nalik onome kada se napuhani balon naglo ispuhuje mahnito leteći uokolo. Bit će da sam opet sanjao.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču