GOTOVO NEVJEROJATNO / Franka ne može u vrtić 'jer nosi naočale i ima strabizam': Tko joj i zašto koči normalno djetinjstvo?

Franka je, upozorava njezina majka, zdrava djevojčica koja zaslužuje ići u vrtić kao i ostala djeca njezine dobi

12.9.2019.
20:37
VOYO logo

Petogodišnja Franka iz Križevaca ne može pohađati gradski vrtić svih pet dana u tjednu. Razlog: nosi naočale i ima strabizam - odgovor je to koji je Frankina majka dobila nakon što je stručni tim vrtića procijenio da je Franka "dijete s posebnim potrebama".

Veselim korakom, petogodišnja Franka otišla je u svoj novi vrtić. Ali, na njega ima pravo samo dva dana u tjednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Franka je rođena u 27. tjednu trudnoće, prijevremeno je rođena, visokoneurorizično dijete koje se mora pratiti do osme godine, ali bez ijedne dijagnoze, znači: zdrava djevojčica. A za dječji vrtić ona je dijete s posebnim potrebama i oni nemaju kadar za nju da je imaju pet dana u tjednu u vrtiću'', kaže Frankina majka Vladimira Levanić.

Pa tako Franka dva dana tjedno ide u gradski vrtić Križevci, a tri dana u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. ''Ja sam rekla: pa koje posebne potrebe ona ima, ona je sasvim normalno dijete? Pa mi je rečeno - da nosi naočale. Nose i druga djeca u njezinoj grupi, troje njih. Ali ako su naočale razlog da moje dijete ne ide u vrtić, onda ćemo kupiti leće pa ih neće više imati'', kaže Frankina majka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni tim vrtića očito je mislio drukčije jer iz nekog razloga Franka nema pravo na pet dana socijalizacije i igre s vršnjacima.

''Ja imam dokumentaciju od Goljaka, od Rebra, od svih doktora koji nju prate da je ona spremna za redovan vrtić, u svemu je ulovila svoje vršnjake'', kaže Frankina majka koja se obratila pravobraniteljici za djecu, čiji je Ured odmah reagirao i poručio da će slučaj istražiti. Sličan odgovor dobila je i od Ministarstva znanosti i obrazovanja: ''Radi što bržeg razjašnjavanja nastale situacije, Služba za rani i predškolski odgoj i obrazovanje zatražila je od Dječjeg vrtića Križevci da pripremi pisano očitovanje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica vrtića nije htjela dati izjavu, samo nam je poručila da će odgovor o slučaju proslijediti Ministarstvu. Nakon što smo kontaktirali sve odgovorne u ovom slučaju Frankina majka je pozvana na sastanak u Ravnateljstvo vrtića pa će se u ponedjeljak ponovno razmotriti Frankino pohađanje vrtića.

''Oni su nju obilježili kao dijete s posebnim potrebama i ja se s tim ne slažem'', ističe Frankina majka i poručuje: ''Moje dijete se 103 dana borilo za život u bolnici, a ja sam sada tu da se borim dalje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba kako bi ova vrata za Franku bila otvorena svih pet dana u tjednu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo