30 godina HDZ-a / Franjo Tuđman u tajnosti je okupio HDZ-ovce u 30-ak kvadrata NK Borac na Jarunu - Evo kako je to izgledalo!

Prije točno 30 godina osnovan je HDZ

17.6.2019.
21:57
VOYO logo

Vladajuća stranka na vlasti je dosad provela 21 godinu. Svečanom akademijom upravo se prisjećaju proteklog razdoblja. Nešto kasnije će se okupiti u prostorijama Nogometnog kluba Borac na Jarunu gdje je HDZ i osnovao Franjo Tuđman.

Ironično, danas je Zoran Milanović najavio predsjedničku kandidaturu, na dan kada njegov i SDP-ov vječni suparnik HDZ slavi 30. obljetnicu osnutka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije točno 30 godina osnovan je HDZ. Franjo Tuđman u tajnosti je okupio buduće HDZ-ovce u 30-ak kvadrata Nogometnog kluba Borac na Jarunu i postao prvi predsjednik stranke, a ubrzo i samostalne, suverene i demokratske Hrvatske. 

Poslijednje tri godine HDZ vodi Andrej Plenković koji mu se s njegova posljednjeg počivališta zahvalio: "Stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskoga podunavlja, vrlo jasno ucrtan put prema Europskoj uniji i NATO-a i možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri predsjednika i jedna predsjednica

U protekla tri desetljeća HDZ je imao četiri predsjednika i jednu predsjednicu. Nakon smrti Franje Tuđmana 1999. godine HDZ prvi put gubi vlast, a na proljeće 2000. stranku preuzima Ivo Sanader.

2003. godine uspio je vratiti HDZ u poziciju, a s njim na čelu pobjeđuju i na parlamentarnim izborima 2007. godine. Dvije godine kasnije, uslijedio je šok. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam svoju dionicu odradio, sada je vrijeme za druge", poručio je Ivo Sanader te se povukao s mjesta premijera. Ta 'druga' bila je njegova desna ruka Jadranka Kosor koja je, ne zadugo, ali preuzela i Vladu i HDZ.

Image

HDZ slavi 30. obljetnicu osnutka, Plenković položio vijenac na Tuđmanov grob

Image

HDZ slavi 30. obljetnicu osnutka, Plenković položio vijenac na Tuđmanov grob

U međuvremenu je Sanader uhićen, i sad je u zatvoru, a zbog Fimi Medije HDZ je prva stranka koja se našla na optuženičkoj klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom, a krajem 2011. godine HDZ gubi izbore. Kosor je te godine u stranku primila Tomislava Karamarka i Andreja Plenkovića, a godinu dana kasnije upravo Karamarko preuzima HDZ.

"HDZ mora imati predsjednika koji je spreman preuzeti premijersko mjesto", poručio je tada Karamarko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor izbačena iz stranke

Kosor je nedugo nakon toga izbačena iz stanke, s jedino Karamarko nikad nije bio predsjednik ni Vlade ni države, ali za njegova mandata HDZ je osvojio Pantovčak na koji je došla Kolinda Grabar Kitarović. A dvije godine kasnije HDZ je ostao bez predsjednika.

Zbog afere konzultantica Tomislav Karamarko otišao je s čela HDZ-a. Godine 2016., kao jedini kandidat u stranci, HDZ preuzima europarlamentarac Andrej Plenković s kojim HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima. No za većinu mu treba koalicija koju, kao i Karamarko, formira s Mostom. I jednako se urušava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se većina očuvala prvi put u povijesti partner HDZ-a postao je HNS,
što je izazvalo nezadovoljstvo na desnici van stranke, ali i u njoj.

Urušavanje Plenkovićevog HDZ-a

Plenkovićeva desna ruka ga napušta - odlazi Davor Stier. A baš kao što je on za svog prethodnika govorio: "Stranka ne može biti taoc političke sudbine bilo kojeg
svojeg pojedinca", nakon podbačaja na Europskim izborima ambicije da dođu na njegovo mjesto iskazali su i Stier i Miro Kovač:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna demokratska organizacije ne smije biti zarobljenik volje i ega jedne osobe", poručio je nekadašnji tajnik stranke Miro Kovač nakon europskih izbora. 

Plenković je u otvoreni rat krenuo s Milijanom Brkićem koji je bio Karamarkova desna ruka, a Plenković ga je naslijedio sa stranačkog sabora i i dalje je njegov zamjenik i drugi čovjek HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo