Frane Lučić: Svaki dan pošaljem kvragu Kornate!

U ponedjeljak će se navršiti tri godine otkako je u kornatskoj tragediji život izgubilo dvanaest vatrogasca iz Šibenika, Tisnog i Vodica.

28.8.2010.
21:52
VOYO logo

"Svakog se dana sjetim tragedije i pet dugih sati na Kornatu dok smo čekali pomoć. Sjetim se kada nešto idem napraviti pa ne mogu: ili mi ispadne čaša iz ruke, ili olovka, ili mi ispadne žlica kada jedem pa poprskam sve oko sebe i sebe... Onda pošaljem kvragu i Kornate i dan kad sam stupio na njih nogom! – iskreno je kazao Frane Lučić (26) za Večernji list.

arti-201008270090006Ni nakon tri godine nije spreman otići na mjesto gdje su 30. kolovoza 2007. godine poginula dvanestorica njegovih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sad stvari stoje, mislim da nikad neću ići tamo gdje sam izgubio prijatelje i zdravlje", rekao je Frane za 24 sata. Osim njegovih ozljeda i krhka fizičkog stanja, odlazak na Kornat priječe mu bolne uspomene.

"To su strašni prizori i more koji su me proganjali ovih godina. Još se protiv njih borim, ali u većoj mjeri sam ih se riješio i ne želim ih oživljavati šetnjom po kamenu na kojem smo gorjeli, zapomagali, uzaludno se nadali i čekali pomoć", ispričao je Frane. Kazao je da se još pita zašto su toliko čekali, zašto ih nisu odvezli u Split gdje ih je sve spremno čekalo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne znam koliko je sati čekanje trajalo, pročitao sam u medijima pet sati, ali meni je to trajalo pet dana. Ne znam koliko smo čekali, samo znam da je to bilo previše", ispričao je jedini svjedok tragedije.

arti-201007010037006Tragove teških opeklina i mnogih operacija, kao i rane na duši, ne može sakriti, no uspijeva živjeti s njima i hrabro kroči kroz život. U predahu između operacija Frane se u rodnom Tisnom druži s prijateljima, uči, uživa u ljetu i planira budućnost. Nedavno je završio studij u Splitu i postao inženjer elektrotehnike. Ide na novu operaciju 30. rujna, onda na oporavak u makarskoj Biokovci, pa studij u Splitu, gdje će živjeti s bratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako mi je stalno potrebna tuđa pomoć te iako bih mogao imati mirovinu, nezamislivo mi je sjediti skrštenih ruku. Vidio sam starije ljude koje su dotukli odlazak u mirovinu i sjedenje kod kuće. Neću odustati. Želim magistrirati i pronaći posao", kazao je kornatski heroj.

"Nekad je bolje, nekad gore, ali živi se. Ne dam se tako lako", kazao je Frane. Što se istrage tiče, kaže kako je sve rekao u iskazu, ali i dalje ne vjeruje u teoriju o eruptivnom požaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007010037006 arti-201008270090006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo