Raskoš u crkvi / Fra Nediljko nikad ponosniji zbog kaleža od 10 tisuća eura, vjernici iz Tučepa podijeljeni: 'To je ludost, bacat pare u vitar'

Kalež od 10 tisuća eura darovali su župljani crkvi u Tučepima. Nismo mogli odoljeti znatiželji da i snimimo tu raskoš i doznamo je li župi toliko skupocjen baš i trebao

28.11.2017.
19:05
VOYO logo

Vrijedan je 10 tisuća eura - sav od srebra i zlata! Dostojan je dar za 350. obljetnicu župe u Tučepima.

„Evo kako ga vidite, on je u obliku Višeslavove krstionice, na njemu su crkvice koje su naši pradjedovi u Tučepima sagradili u donjem dijelu, u gornjem dijelu su tučepski zaštitnici koje su Tučepljani u 350 godina uzimali za svoje zaštitnike.“, objašnjava fra Nediljko Šabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Nediljko je predložio izradu kaleža, a vjernici, čini se, jedva dočekali. 10 tisuća eura skupljeno je za samo 15 dana.

„Ovdje vidite ispod ovog poklopca na jednoj specijalnoj pergameni ugradeni su svi darovatelji tako ako se bilo kad ovaj kalež ponovo razmontira i bude pozlaćiva nakon toliko godina, onda ce naići na darovatelje ovog kaleža.“, pokazuje fra Nediljko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je 59-ero donatora. Pojedinci su od srca darovali i po tisuću i pol eura.

„Donira sam zato jer smatram da je to obaveza vjernika kad se nesto radi u mistu da se podrži a ovoga puta je bija kalež. Pa uvik ima mista za se potrošit ali ako se nesto hoće onda nisu veliki novci samo treba dobre volje.“, kaže donator Miljenko Gojinović iz Tučepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne misle svi u Tučepima isto...

„To je ludost, bacat pare u vitar...“, kaže jedan stanovnik Tučepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pazite novci se uvik mogu iskoristit za nešto drugo, međutim ako je neko nešto tako poželio i uz Božji blagoslov podario našoj župi onda zašto to odbit“, kazao je drugi stanovnik.

Slično razmišlja i fra Nediljko koji je u Njemačkoj svojevremeno prikupio novac za obnovu čak 39 crkvi srušenih u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Gdje je svijetla tu je i tame za 350. godišnjicu našeg mjesta i crkve ovdje mislim da se nije moglo ništa ljepše ništa znakovitije napraviti od ovog kaleža“, kaže fra Nediljko.

I ne misli ovaj fratar na tome stati. Neće, kaže, biti miran dok na rivi u Tučepima ne izgradi crkvu i siguran da će ga njegovi župljani u tome podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo