GORNJI TOK DRAVE OPADA / FOTO/VIDEO Još uvijek potrebno pratiti situaciju na terenu. Pogledajte novo stanje obrana od poplava

Image
Foto: Facebook Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

U Virovitičko-podravskoj županiji provode se pripremne mjere za obranu od poplava. Na nasipu Sopje pripremaju se vreće s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa, a u mjestu Novi Gradac izgrađen je zečji nasip u dužini 250 metara na kojem su bili angažirani pripadnici DVD-ova

9.8.2023.
13:54
Facebook Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH
VOYO logo

Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim je društvenim mrežama objavilo fotografije s područja Virovitičko-podravske županije i snimku Save, odnosno općine Orle i oteretnog kanala Sava - Odra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su u srijedu, 9. kolovoza, izvijestili na svojoj službenoj stranici, izvješće Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazalo je da vodostaji Drave u gornjem toku opadaju. Ipak, zbog izrazito visokih vodostaja i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem toku, potrebno je dalje pratiti prognozu, kao i razvoj situacije na terenu.

Prema trenutnom stanju obrana od poplava, izvanredne mjere su za Dravu - Botovo, Novo Virje Skela, Vrbovka. U nastavku donosimo Pregled po županijama tijekom 8./9. kolovoza koji je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koprivničko-križevačka županija

Na području Općine Drnje, vikend naselja Šoderica, mjesta Torčec i Sigetec vidljivo je opadanje razine vode te se stanje normalizira. Na zahtjev načelnice Stožera civilne zaštite Općine Peteranec, zbog iskapčanja trafostanice u mjestu Sigetec, Ravnateljstvo civilne zaštite osiguralo je šest agregata za struju. 

Za promet i dalje je zatvorena državna cesta D41 između mjesta Botova i Šoderica. Stanovnici prekodravskih sela i turisti koji dolaze preko prijelaza u Golu iz Mađarske prema županijskom središtu mogu preko mosta u naselju Repaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Područje Virovitičko-podravske županije

Pripadnici operativnih snaga su i dalje na terenu te prate situaciju.

Međimurska županija

Tijekom 8. kolovoza vodostaji i pritoci rijeke Mure i Drave su u stalnom opadanju, ali još uvijek su uspostavljena dežurstva pripadnika vatrogasnih snaga duž nasipa u općinama Goričan, Kotoriba, Nedelišće i Donja Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječko-baranjska županija

U Općini Viljevo obaviješteni su poljoprivrednici o nadolazećem vodenom valu kako bi zaštitili usjeve, provedena je koordinacija s Hrvatskim vodama oko obrane i zaštite nasipa. Također, ribolovna udruga je obaviještena da osigura svoje prostorije ribolovnog doma u rudini Konopljište.

U Donjem Miholjcu tijekom 8. kolovoza provelo se punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa te saniranje šteta. Kod pročišćivača otpadnih voda dovezene su jumbo vreće za pripremu u slučaju zatvaranja ispusnog kanala. U mjestu Podgajci je s vrećama pijeska napravljena zaštita objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Područje Virovitičko-podravske županije

Obilazak kritičnih točaka  provedeno je u Belišću te su Hrvatske vode dostavile pijesak, vreće i folije na lokacije Bistrinci i Dravska obala.

Vlasnici ugostiteljskih objekata uz dravsko kupalište u Osijeku obaviješteni su o nadolazećoj ugrozi. Za potrebe obrane lovačkog doma u Josipovcu dostavljene su vreće s pijeskom športsko ribolovnom društvu. U naselju Karašica postavljeno je 700 m box barijera te će biti dovezeno 10 000 vreća s pijeskom, folija, šandorove grede i pumpa za vodu.  U mjestu Nard napravljena je zaštita objekata vrećama s pijeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Osječko-baranjske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti, a koji će biti aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze, obilasci kritičnih mjesta, dostavlja se pijesak, vreće i folije.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji se provode pripremne mjere za obranu od poplava. Na nasipu Sopje pripremaju se vreće s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa, a u mjestu Novi Gradac izgrađen je zečji nasip u dužini 250 metara na kojem su bili angažirani pripadnici DVD-ova. Provjereni su svi čepovi i ustave te je sanirano procjeđivanje kroz cestu. U općini Gradina se obilazi teren i kontrolira stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Područje Virovitičko-podravske županije

Sisačko-moslavačka županija

Tijekom 8. kolovoza djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb dronom su proveli snimanje i čamcem pretraživali poplavljeno područje Odranskog polja kako bi geolocirali ne izbavljenu stoku. Locirano je desetak konja koji su na uzvisinama koje nisu pod vodom i ne prijeti im nikakva opasnost. S obzirom na to da vodostaj opada te nakon što se voda povuče, vlasnici će se vratiti po preostale konje koji su na sigurnom.

Hrvatske vode izdale su nalog za zatvaranje ustave Trebež. Vodostaji svih rijeka na području Sisačko-moslavačke županije su u opadanju ili stagnaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb i Zagrebačka županija

Hrvatske vode su danas, 9. kolovoza izdale nalog za zatvaranje ustave Prevlaka.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Voda na šoderici neumoljivo raste! Vatrogasni zapovjednik: 'Čeka nas neizvjesna noć. Negdje je voda došla do krovova''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo