FOTO: / Vašar, čerga, šatorsko naselje... Što je ovo?

'Kad čujem tambure, tamburice glas...', pjevušio je mladić uz muziku koja je dolazila iz obližnjeg šatora.

15.12.2010.
15:29
VOYO logo

Advent je u Zagrebu pa su tamburaši, 'svjetovi kobasica' i kuhano vino osvojili centar u šatorskom naselju koje je niklo preko noći.

Neki će pohvaliti lampice, dekor i raznovrsnu ponudu iz mnogobrojnih šatora, dok će neki drugi reći da to sve skupa izgleda kao kakvo izbjegličko naselje nasred Las Vegasa. Sve se šareni, umalo da ne možeš naći dvije iste lampice, pijaca je širom otvorila svoja vrata. Cesarčeva je "predaleko", a nema kemijskih WC-a, pa se tu i tamo nađe i koja fleka od ljudskog urina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, zato je sve puno kojekakvih cijevi, kablova i gajbi u kojima se dovlači piće u improvizirane ugostiteljske objekte. Ako ima kontejnera, onda ima i sreće, jer inače se smeće prelijeva iz improviziranih kanti za smeće koje nisu primjerene za komunalni otpad. Tako dobijemo nelijepe prizore raskvašenih kartonskih kutija iz kojih curi nedefinirana tekućina za koju je bolje da i ne razmišljamo kakvog je porijekla.

Ne izvlačite se na recesiju...

Konačni sud o ovom kiču i vašaru prepuštamo čitateljima za koje smo pripremili fotogaleriju božićnog ugođaja u Zagrebu, ali i u Beču, koji je navodno grad uzor Zagrebu, makar tako tvrde gradske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo tek da su po mišljenju osoba koje imaju oko za estetiku i od nje žive – Hrvoja Hrabaka, predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata, Borisa Ljubičića, dizajnera, te Saše Šekoranje, akademskog slikara i scenografa, svi ti sadržaji nakrcani u centar Zagreba "pretjerani i ostavljaju loš dojam", a neki od njih spremni su ih nazvati "malograđanštinom" i "čergarenjem".

"Patimo od kompleksa da sve mora biti na središnjem trgu. Ne vidim zašto drvene kućice ne bi mogle biti u sklopu nekog sajma na prostoru Trga Francuske Republike... Za mene je najljepša bijela rasvjeta i kad su boje ujednačene. Zagrebu bi uzor mogao biti Pariz – na Aveniji Champs Elysees na dužini od tri kilometra sva su svjetla bijela i to je prekrasno. U Zagrebu su lampice bijele, pa šarene, a još su u sredinu ubačena crvena srca, pa sve skupa nekako gubi smisao", izjavio je, primjerice, Hrabak u razgovoru za Zagreb News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slažu se da problem nije u recesiji nego u čistom neukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo