FOTO: / Što očekuje nogometaše u Remetincu

12.6.2010.
15:10
VOYO logo

Na ženskom odjelu X, jedinom u cijelom zatvoru čija brojka nije napisana arapskim znakom, smještani su Vladimir Zagorec i Slobodan Đurović . E, sad, hoće li njih dvojica ostati jedini blaženi među ženama ili će im se u nekom trenutku na istom katu pridružiti nedavno ranjeni 'zemunac' Sretko Kalinić, ovisit će o dogovoru hrvatskog i srbijanskog pravosuđa.

arti-201006100533006Naime, Srbija ga traži da odleži zbog ubojstva bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića , a Hrvatskoj je 'zanimljiv' zbog Cvetka Simića čije je unakaženo tijelo pronađeno na zagrebačkom Jarunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi i Simić dobio sigurnosno-zvjezdani tretman poput Zagorca, netko će morati procijeniti da bi i za tvog okorjelog kriminalca, dođe li ikad pod krov Remetinca, bilo bolje da ga se skloni pod ženske skute.

cate-201006120048004Dok razgovaraju s posjetiteljima, zatvorenici imaju podignuto pregradno staklo koje dijeli posjetitelja od 'stanara'. Pritvorenicima se ta pregrada podiže jednom mjesečno, inače se samo mogu gledati, ne i dodirivati, te razgovarati preko telefonskih slušalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok čekaju ulazak u zatvor, u jednaku su položaju i dotjerane žene pritvorenih menadžera i 'obične' žene sitnih prevaranata, vikend-kriminalaca, ubojica...

Baš su ti 'elitni' zatvorenici trebali dobiti neke pogodnosti, kao što je to svakodnevno tuširanje, koje je ostalima na rasporedu bilo jednom tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u siječnju ove godine donesen je Pravilnik o kućnom redu u zatvorima za izdržavanja istražnog zatvora koji se, radi usklađenja s novim Zakonom o kaznenom postupku, odmah počeo primjenjivati na uskočki kriminal (zbog kojeg menadžeri i poslovnjaci i jesu iza rešetaka), dok za 'obične' kriminalce i prekršajce ista pravila trebaju vrijediti od 1. rujna 2011. godine.

Da bi se osiguralo kakav-takav red u toj prepunoj kući, upravitelj Kralj u dnevnom je rasporedu propisao da je kupanje 'svakodnevno, sukladno tehničkim mogućnostima', što znači da se pod tuš ne može jedino kad nema tople vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Rijetko se dogodi neki incident – priča upravitelj Kralj. Situacija je, ocjenjuje, u Remetincu dosta dobra. Pogotovo uzme li se u obzir da je optimalna brojka zatvorenika koji bi trebali biti ovdje 560. Raznoraznim preinakama, ukidanjem radionica te soba za dnevni boravak, ubacivanjem novih kreveta u postojeće ćelije kapacitet je dvostruko povišen pa ih sada unutra mogu smjestiti 1020. Dan prije no što su u Remetinec dovedeni uhićeni u akciji Offside, u ćelijama je bilo razmješteno 970 zatvorenika, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201006100717006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo