Fincima smrdi i prodaja oklopnjaka Hrvatskoj

13.7.2011.
12:36
VOYO logo

Početkom kolovoza trebala bi završiti policijska istraga u Sloveniji, gdje postoje "iznimno snažne" naznake o korupciji prigodom tamošnje nabave oklopnjaka. Istraga će uskoro krenuti i u Hrvatskoj, jer iz prikupljenih materijala za Sloveniju istražitelji sumnjaju na nezakonite radnje i u našoj zemlji.

"U kolovozu ćemo završiti istragu u Sloveniji. A potom se odmah potpuno posvetiti radnjama u Hrvatskoj, odnosno početi ozbiljnu istragu", rekao je za Večernji list glavni inspektor Finskog ureda za istraživanje Kaj-Erik Bjorqvist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska je na javnom natječaju 2007. godine od finske Patrije kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura. Dodatkom na ugovor dogovorena je kupnja još 42 vozila.

Slovenija je 2006. sklopila ugovor o kupnji 135 Patrijinih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis s imenima osumnjičenika

"Da ne postoje sumnje, istraga ne bi ni bila pokrenuta u Hrvatskoj", kaže finski državni odvjetnik Jukka Rappe.
Istražitelji već imaju popis osoba na kojem su i imena iz Hrvatske. Osobe za koje se sumnja da su umiješane, ističe Rappe, nisu ljudi s ulice.

I glavni inspektor Björqvist i državni odvjetnik Rappe smatraju kako će istraga biti puno brže završena nego što je to bio slučaj u Sloveniji. Oba slučaja povezuju neki isti ljudi, a dio prikupljenog materijala koristit će se i u hrvatskoj istrazi.

Patria, u 73-postotnom vlasništvu finske države, zaprimila je od finskog Državnog ureda za istragu informaciju o pokretanju istrage u Hrvatskoj, no ne i same detalje. U kompaniji "čvrsto odbacuju" navode ističući kako se koriste isključivo poštenom praksom. Seppo Seppälä, predsjednik Patrije za kopnene sustave, nije htio komentirati istragu.

Vezani članci:

arti-201002040798006 arti-201002120063006 arti-201101030312006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo