GODIŠNJI SA ZASTUPNICIMA / Film ili knjiga, roštilj ili hladna salata? Pitali smo zastupnike gdje će i kako provesti ljeto. Ovo su odgovori

Image
Foto: Privatna arhiva/Josip Regovic/PIXSELL

Što ustvari rade saborski zastupnici kada odu na ljetnu stanku? U prvom dijelu "Godišnjeg sa zastupnicima" otkrijte koje je to najdraže piće Domagoju Hajdukoviću, ali i čime se bavi Dalija Orešković kada nije u sabornici

18.7.2023.
13:00
Privatna arhiva/Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Stalno se govori da su saborski zastupnici predugo na svom godišnjem odmoru. Ima onih koji i za vrijeme "ljetne pauze" neprestano rade i pripremaju se za jesen, no mi smo odlučili saznati kako naši političari namjeravaju provesti godišnji odmor.

Voljeli ih ili ne, bili zadovoljni ili nezadovoljni njihovim radom, i oni su samo ljudi od krvi i mesa pa tako svako ima svoje navike i običaje koje njeguje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom od nekoliko niza tekstova "Godišnji sa zastupnicima", otkrijte kuda će se, s kim te bez čega ne mogu tijekom ljeta zastupnica Dalija Orešković (Centar) te zastupnik Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

Orešković ljeto planira provesti u obiteljskoj kući u Lici s roditeljima, ali će otići na nekoliko izleta po Dalmaciji jer su joj tamo kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva

Hrvatska obala nije toliko primamljiva ni Socijaldemokratu Hajdukoviću.

"Godišnji odmor najviše volim provoditi kod kuće u Osijeku. Budući da me posao vezan uz vanjske i europske poslove često drži u Zagrebu ili izvan Hrvatske, pravi mi je odmor zapravo biti u mojoj Slavoniji na osječkoj Copacabani i odmarati uz kućanske poslove i druženje s prijateljima i obitelji. Sigurno će biti ponekog izleta, kao i nekoliko dana na obali, ali to još nisam isplanirao jer je do 5. kolovoza raspored i dalje radni", kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje s kime idu na ljetovanje, Hajduković vrlo kratko i direktno odgovara:

"S mojim partnerom Matijom." Orešković pak ljeto planira provesti s obitelji, bližom i daljnjom rodbinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se njih pita između knjige ili filma, odnosno što je bolje na odmoru, odgovor je jednostavan - knjiga!

"Prva knjiga koju ću pročitati bit će 'Zašto su Nizozemci drugačiji', kupila sam ju prije desetak godina kao uspomenu na službeni put u Hag, a nakon toga redom, što god mi padne pod ruku. Nemam konkretan plan, ali čitat ću puno", kaže Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se s njom i Hajduković koji smatra da bez dobre knjige nema odmora.

"Često se volim vratiti klasicima, ali i pročitati nešto novo. Ovog ljeta bih se rado vratio klasiku 'Dina' od Franka Herberta kojeg nisam ponovo pročitao već neko vrijeme, a i jedan od mojih omiljenih autora Guy Gavriel Kay ima novu knjigu", objašnjava Socijaldemokrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A uz knjigu treba se nešto i popiti. Zanimalo nas je koje je najdraže piće koje konzumiraju u naredna dva mjeseca.

"Bez jutarnje kave ne funkcioniram, a što se tiče pića za zabavu, važnije mi je društvo nego piće", poručuje zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pivo ili Radler, posebno Osječki crni - vrlo učinkovito gasi žeđ u vrućim mjesecima", odgovara Hajduković.

Image
OTKRILI ZA RTL.HR /

Neki na moru, drugi na terenu, a treći očekuju prinovu: Evo kako naši političari provode godišnji odmor

Image
OTKRILI ZA RTL.HR /

Neki na moru, drugi na terenu, a treći očekuju prinovu: Evo kako naši političari provode godišnji odmor

A kakvi su zastupnici u kuhinji? Hajduković kaže da je ručak koji će on spremiti na ljetovanju - hladna meksička salata. Orešković pak smatra što "jednostavnije to bolje":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne kompliciram oko hrane. Roštilj i salate, razne juhe od povrća", govori.

Kad su u restoranu, priča je malo drugačija. Nisu prezahtjevni, ali vole naručiti nešto drugačije, novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam ništa za čim čeznem kao nešto što bih naručila u restoranima. Veseli me probati nešto novo", tvrdi Orešković.

"U ljetnim mjesecima, najčešće naručim nešto lagano ili dobru ribu", kaže zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdraži hobi ili zanimacija tijekom ljeta, zastupnici će u ova dva mjeseca "pasti u vodu."

"U nekim idealnim okolnostima, uživala bih u večernjim šetnjama uz obalu, koncertima, predstavama. No, čeka me jedno jako povučeno ljeto u kojem ću amaterski preuređivati interijer, farbati stolice i parket, ako nađem majstora mijenjat ću pločice", kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduković će se baviti svime onime što inače ne stigne zbog obaveza. Već spomenuto čitanje, ali čitanje stvari koje nemaju veze s poslom te planira više vremena provoditi sa svojim partnerom Matijom.

Ipak, pitali smo ih i dva pitanja ne toliko vezana za ljeto. Zanimalo nas je o čemu prvo žele pričati u Saboru nakon ljetne stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva tema na jesen bit će izborno zakonodavstvo", kratko kaže Orešković, a Hajduković kaže da "priprema nekoliko zakonskih inicijativa pa bi volio o jednoj od njih" diskutirati.

I za kraj, iako je ljetna stanka definirana Ustavom, zanimalo nas je koliko misle da bi godišnji odmor njihovih kolega, ali i njih samih trebao trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godišnji odmor za saborske zastupnike trebao bi trajati kao i za sve druge", zaključuje Orešković.

"Mislim da je 20 dana u kolovozu više nego dovoljno, a to i slijedi činjenicu koliko sam zaista na odmoru", poručio je Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što su nam otkrili zastupnik Stephen Nikola Bartulica i zastupnica Ivana Kekin, pročitajte u novom nastavku "Godišnji sa zastupnicima".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo