uzlet domaćeg filma / Film Hane Jušić proglašen najboljim u Europi: doživljava li hrvatski film mini renesansu?

'Ne gledaj mi u pjat' mlade redateljice Hane Jušić na festivalu u Veneciji osvojio je titulu najboljeg europskog filma. Posljednjih godina gotovo da nema većeg festivala bez hrvatskog filma, a nerijetko dobivaju i nagrade

10.9.2016.
18:34
VOYO logo

Hrvatska crnohumorna drama 'Ne gledaj mi u pjat' proglašena je najboljim europskim filmom na venecijanskoj Mostri. Uspjeh je tim veći jer se radi o prvom dugometražnom filmu mlade redateljice Hane Jušić.

"Sama činjenica da je ušao na ovaj velik festival mi enormno puno znači, a to da smo još bili prepoznati od žirija i kritike i dobili nagrade, stvarno se nismo tome nadali", kazala je redateljica Hana Jušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih nekoliko godina domaći film doživljava pravu malu renesansu. Zrinko Ogresta čiji je film 'S one strane' u konkurenciji za EFU, europsku inačicu Oskara, kaže kako do toga nije došlo preko noći i slučajno.

"Hrvatski filmaši su malo po malo prepoznali svoje vrijeme, pronašli prave odgovore na promjene koje su se u našim sredinama događale", tumači redatelj Zrinko Ogresta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je prije nekoliko dana 'Ustav republike Hrvatske' Rajka Grlića na svjetskoj premijeri na Montreal World Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji film.

Da je domaća produkcija vrhunska dokazuje i 'Zvizdan' Dalibora Matanića - prvi hrvatski film uvršten u službeni program festivala u Cannesu. Uz to što je je već osvojio niz nagrada, prikazan je i na HBO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogresta naglašava kako više nema velikih filmskih festivala bez predstavnika i predstavnica Hrvatske. Jedna od njih je i Judita Gamulin čiji je kratkometražni film 'Cvijeće' bio nominiran za najbolji strani film na studentskim oskarima Američke filmske akademije.

"Pojavili su se neki mladi redatelji koji se napokon bave sa stvarima koje ih zbilja zanimaju i koji su pritom ogromni radnici i profesionalci", smatra redateljica Judita Gamulin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov trud očito je počela cijeniti i domaća publika. Tako je ZG80, debitantski dugometražni film Igora Šeregije u svega tjedan dana pogledalo više od 23.000 ljudi.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo