skuplji računi / Filipović o Međimurje-plinu: 'Nevjerojatno je da netko stavlja profit ispred dobrobiti građana'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Škole i neprofitne ustanove na području Bjelovara za sad plaćaju skuplji plin jer tvrtka ne želi dozvoliti da njihovi potrošači prijeđu na jeftiniji plin HEP-a

15.11.2022.
15:12
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović govorio je o pitanju sigurnosti opskrbe energentima te na aktualnom prijepodnevu u Saboru iznio kako Hrvatska ima osigurane zalihe naftnim derivatima za 90 dana, a da je podzemno skladište plina Okoli puno.

"Učinili smo sve kako bi građani i gospodarstvo imali sigurnu zimu", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na temu o kojoj smo prije nekoliko dana pisali na Danas.hr da Međimurje-plin ne dozvoljava neprofitnim ustanovama, kao što su škole i vrtići, da s njima raskinu ugovore te da prijeđu na HEP Plin koji jamči cijenu plina od 41 eura za MWh. Filipović je ovakvo ponašanje ocijenio "neprihvatljivim" jer od 11 opskrbljivača plinom, samo Međimurje-plin radi problem.

"Nevjerojatno mi je da netko može nekakav profit stavljati ispred dobrobiti svojih sugrađana, a to trenutno radi Međimurje plin. To je pitanje za lokalne čelnike koji su većinski vlasnici, kako dopuštaju toj firmi da naplaćuju takve račune", rekao  je Filipović . Još jednom ih je pozvao da dobrovoljno raskinu ugovore s neprofitnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Filipović govorio je o ovom problemu odgovarajući na pitanje zastupnika i gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka koji je rekao da pojedini opskrbljivači (Međimurje-plin op.a) šalju školama i vrtićima obavijest da ih ne zanima odluka Vlade o garantiranoj cijeni plina".

Image
'crna ovca' /

Vlada osigurala jeftin plin za škole, ali u Bjelovaru je i 8 puta skuplji: 'Nanjušili su zaradu'

Image
'crna ovca' /

Vlada osigurala jeftin plin za škole, ali u Bjelovaru je i 8 puta skuplji: 'Nanjušili su zaradu'

Ministar Filipović podsjetio je da je Vlada INA-i naložila da se sav raspoloživi plin proda HEP-u po cijeni od 41 euro, koji bi potom išao institucijama. Nakon toga, rekao je, pojavilo se 120.000 ljudi koji u ostali bez opskrbljivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom periodu opskrbljivač Međimurje-plin se pojavljuje u javnom prostoru, govore da nema plina, zazivaju reakciju Vlade. Pozivamo ih u ministarstvo, gdje potpisuju zapisnik u kojem stoji da imaju plina. A onda se preko HERA-e javljaju i kažu da plina ipak nemaju. Mi kažemo 'u redu, i vama stavljamo taj plin na raspolaganje'. Što se događa zadnjih par dana? Oni kažu da neće uzimati taj plin za studeni i prosinac, jer žele da im HEP osigura plin na virtualnoj točki trgovanja, a ne da im se da u njihovom distributivnom području", rekao je Filipović pojašnjavajući što se događa s Međimurje-plinom.

Rekao je i to da mu je "nejasno kako čelnici lokalne samouprave u čijem vlasništvu je Međimurje-plin, mogu dopustiti da se njihovoj djeci u vrtićima, prijateljima, rodbini u bolnicama to naplaćuje. "Ovo je pitanje za čelnike jedinica lokalne samouprave koji su većinski vlasnici te firme", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na Danas.hr-u pisali smo o ovom problemu, da će škole u Bjelovaru plaćati račune za plin tvrtki Međimurje-plin po cijeni od od 150,54 eura do 254,99 eura po MWh. To su cijene koje smo dobili od Bjelovara. Iz tvrtke su odgovorili da će poštivati sklopljene ugovore što se može tumačiti da ih neće raskidati kako bi ustanove prešle na HEP Plin koji plin daje za 41 eura po MWh.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo