najavljuju se i jače kontrole / Od sada će se testirati publika na koncertima: Ministarstvo izdvaja pet milijuna kuna za brze antigenske testove

Još jače kontrole najavljuje Stožer pod posebnim povećalom trebali bi biti noćnih klubovi na obali

16.7.2021.
20:46
VOYO logo

Odsad će se dobro kontrolirati i testirati publika na koncertima što će nakon današnjeg sporazuma s Glazbenom unijom sufinancirati i država.

Ministarstvo kulture izdvaja pet milijuna kuna za brze antigenske testove, a najavljuju se i jače kontrole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provod kao simbol opuštanja posebno ljeti, ali i dalje ništa bez sigurne zabave. No, još jače kontrole najavljuje Stožer pod posebnim povećalom trebali bi biti noćnih klubovi na obali.

"U ovom trenutku ćemo svakako ići na pooštravanje mjera kontrole i pooštravanje mjera testiranja na ulasku u ovakve objekte, a ukoliko se takve situacija nastavi onda su i sve druge opcije otvorene", rekao je Krunosalav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Proputovali Hrvatsku /

Na Zrću otkrili 10 zaraženih Belgijaca, necijepljenih. Nadležni kažu: 'Zrće čuvamo kao malo vode na dlanu!'

Image
Proputovali Hrvatsku /

Na Zrću otkrili 10 zaraženih Belgijaca, necijepljenih. Nadležni kažu: 'Zrće čuvamo kao malo vode na dlanu!'

'Klubovi nisu žarišta i najveći problem'

Nova era s covid potvrdama na manifestacijama počela je prije dva tjedna. Na Zrću kažu kako je kod njih svih ovih dana bila najstrožija kontrola u Hrvatskoj."Smatramo da klubovi nisu problem te da je zatvaranje klubova loša poruka za kampanju cijepljenja. Plaža Zrće i klubovi spremni su na još veće kontrole od nadležnih institucija", tvrdi glasnogovornica klubova u Zrću Tea Cafuta.

Klubovi nisu žarišta i najveći problem, smatraju iz Inicijative noćnih klubova i barova. Radi ih, kažu, tek 10 posto jer ostatak je u zatvorenim prostorima. "Veliki problem je lažiranje testova gdje bi država i policija trebala ići u kontrole i kažnjavati osobe koje lažiraju tastove, jer ne vidimo razloga zbog čega se netko ne bi htio cijepiti ili testirati, a želi u noćni klub ili koncert, te osobe nam nisu jasne", rekao je Domagoj Petričević iz Inicijative noćnih klubova i barova. 

Isto tako i nedosljednost u mjerama. "Problem su i neodgovorni ugostitelji koji od svojih kafića rade disco klubove gdje je veći priljev gostiju. Niti se kontrolira tko ulazi ni tko izlazi", rekao je Petričević.

A nakon apela glazbenika koji su tražili da njihova publika dobije besplatno antigensko testiranje na ulazu, u slučaju da nisu cijepljeni, to su i dobili. Ministarstvo kulture zajedno s Glazbenom Unijom sufinacira testove sa 50 kuna. "Za sva ona događanja koja će se odvijati uz covid potvrde kako ne bismo organizatorima koji nisu mogli godinu dana raditi preliti taj trošak", kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je prije svega interes da publika ostane zdrava, da nam može dođe na koncerte sljedeće godine i slijedeću put, ne da na bilo koji načinu utječemo na povećavnje brojeva i širenje zaraze", objasnio je Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije

Potpora je to za one organizatore koji su pripreme započeli prije 1. srpnja. "Ja žurim na gažu. Danas će se desiti i gaža! Za nas glazbenike nedostaju i sredstva za plaćanje računa i održavanje normalnih stvari za naše obitelji", kaže hrvatski pjevač Ivan Dečak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo