FEKALIJE TEKU CENTROM SINJA / Iz dva potoka slijevaju se u Cetinu iz koje pola Dalmacije pije vodu: Bulj traži podršku za jedino moguće rješenje problema

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

U ove vrele srpanjske dane Sinjem se širi nesnosan smrad kanalizacije koja teče koritima Ćosina potoka i Gorućice

12.7.2021.
20:21
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Jedan od najvećih problema i dosad nerealiziranih projekata u Sinju je izgradnje kanalizacije, kolokvijalnog naziva Aglomeracija Sinj, za koji je novi gradonačelnik, mostovac Miro Bulj, svjestan da ga može realizirati jedino uz dobivanje dodatnog državnog novca od Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda. Bulj se za to, kako piše Slobodna Dalmacija, sprema zatražiti potporu šest gradova i 16 općina koji se vodom opskrbljuju iz rijeke Cetine, a koju Sinj svakodnevno zagađuje svojim nepročišćenim fekalnim vodama.

Image
NAKON ŠTO MU IH JE NAPOJIO /

Stočar se obrušio na Bulja: 'Vidi kako me brukaš, nisam budala. Veterinarka se krsti šta govore o mojin kravama. One su lipe i uglađene'

Image
NAKON ŠTO MU IH JE NAPOJIO /

Stočar se obrušio na Bulja: 'Vidi kako me brukaš, nisam budala. Veterinarka se krsti šta govore o mojin kravama. One su lipe i uglađene'

Grad Sinj 'kratak' za 150 milijuna kuna

Naime, još 2012. tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zajedno s Hrvatskim vodama pokrenulo je pripreme za ulaganja očekivanog EU novca u vodoopskrbu i zaštitu voda. Sinj je bio među prvih 17 iniciranih projekata, ali je do danas ostao nerealiziran. Predračunska vrijednost Aglomeracije Sinj u travnju 2019. godine bila je 302,7 milijuna kuna. U tomu su bespovratna sredstva EU iznosila 211,6 milijuna kuna, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osigurali su po 36,4 milijuna kuna, a razliku od 18,3 milijuna kuna trebao je osigurati grad Sinj. Kroz javnu nabavu, čija je objava kasnila godinama, omogućujući cijenama da preskoče procijenjenu vrijednost, najjeftiniji izvođač je za izvedbu sinjske Aglomeracije tražio oko 450 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od osam mjeseci Sinjanima je trebalo da se sjete kako te razlike od 150 milijuna kuna nemaju. Pa su poslije svega poništili raspisanu javnu nabavu, cijeli projekt podijelili na tri zasebne cjeline i oglasili novi natječaj za izvođača radova. I dobili gotovo istovjetni rezultat, ponovno je vrijednost radova bila oko 450 milijuna kuna. Tako su ponovno ostali "kratki" za 150 milijuna, piše Slobodna Dalmacija.

Tridesetak kuća ima odvod fekalnih voda ravno u potok

Za to vrijeme, u ove vrele srpanjske dane, Sinjem se širi nesnosan smrad kanalizacije koja teče koritima Ćosina potoka i Gorućice. Iako su zbog suše izvori tih potoka presušili, kroz njih ipak teče kanalizacija. Kada je 2018. godine Ćosin potok detaljno pregledao vodopravni inspektor, utvrdio je da više od 30 obiteljskih kuća ima odvod fekalnih voda izravno spojen na Ćosin potok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno uz Ćosin potok nalazi se Dječji vrtić "Bili cvitak", u susjedstvu je Gradski bazen, potom zgrada Policijske postaje Sinj, četiri srednje škole, hotel Alkar, Gradski park, benzinska postaja, dva najveća prodajna centra, skupine višestambenih zgrada…

Bulj poziva čelnike 16 gradova i općina na dogovor

No, niti nakon inspekcijskog nadzora ništa se nije poduzelo jer se vodopravna, sanitarna, komunalna i druge inspekcije nisu uspjele dogovoriti čija bi to bila nadležnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo veći problem od neugodnog vonja otvorene kanalizacije jest činjenica da se sva sinjska kanalizacija bez pročišćavanja izlijeva u rijeku Cetinu čiju vodu kao pitku svakodnevno koristi sve stanovništvo gradova Hvar, Komiža, Makarska, Omiš, Supetar i Vis te općine Baška Voda, Bol, Brela, Dugi Rat, Gradac, Jelsa, Milna, Nerežišća, Podgora, Postira, Pučišća, Selca, Sućuraj, Sutivan, Šolta i Tučepi.

Njihove gradonačelnike i načelnike Bulj namjerava pozvati u Sinj te im izložiti jedino moguće rješenje problema, a to je izgradnja kanalizacije s pročistačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo