FASCINANTNO SVJEDOČANSTVO MLADIĆA: /

'U uobičajenoj molitvi moj se govor počeo mijenjati, iz mene su izlazile neke druge riječi'

Image
Foto: Provjereno

Fenomen molitve na drugim jezicima vjernici zovu darom te smatraju kako je to znak da kroz njih progovara Duh Sveti

11.1.2018.
13:27
Provjereno
VOYO logo

Matej Grubišić doživio je glasolaliju, fenomen molitve na drugim jezicima i misterij koji već godinama zbunjuje i vjernike i znanstvenike. Matej Grubišić tvrdi kako mu se to dogodilo, a svoje je iskustvo opisao u emisiji Provjereno.

'U jednoj molitvi u sobi, u uobičajenoj molitvi moj se govor počeo mijenjati i počele su izlaziti neke druge riječi iz mene i odjedanput sam osjetio mir, ispunjenje, povezanost s Bogom', ispričao je Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mozak nije odgovoran

Ovom je fenomenu američki neuroznanstvenik dr. Andrew Newberg posvetio cijelo istraživanje. Proveo ga je na Sveučilišnoj bolnici T. Jefferson te dokazao kako za jezik kojim vjernici progovaraju dok mole nije odgovoran mozak.

'Rezultati su bili zapanjujući. Jedna je od glavnih stvari povećanje aktivnosti u prednjem dijelu mozga, iza čela. Taj dio mozga koristi se kad smo koncentrirani, kad radimo. Kad govorimo, povećavamo aktivnost u tom prednjem dijelu. Zanimljivo, kad su ljudi govorili u jezicima, taj dio mozga, tj. aktivnosti, smanjio se, pao je', rekao je Newberg novinarima Provjerenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar je stavljena pod tepih

Teolog i povjesničar mr.sc. Tomislav Vidaković kazao je kako se prvi susret s ovim fenomenom nalazi u Bibliji.

'Molitva drugim jezicima ili glosolalija, kao i sve druge nadnaravne stvari koje su bile karakteristične za prvo stoljeće kršćanstva, tada su bile najnormalnije. Zatim je kroz cijeli srednji vijek, pa možemo reći čak i do početka 20. stoljeća, stvar bila stavljena pod tepih zato što se nekim utjecajnim osobama u ranijoj crkvenoj povijesti, koje su došle na nekakve pozicije vlasti, to očito nije uklapalo u njihovu verziju pozitivnog, prihvatljivog imidža crkve. Valjda im je bilo preiracionalno', kazao je Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo