Zaštitarima na novinare / Farsa na Sveučilištu: rektor Boras postavio zaštitare i zabranio novinarima ulazak na sjednicu Senata!

Rektor zagrebačkog sveučilišta na mandat od četiri godine bira se tajnim glasanjem idućeg petka u podne

16.2.2018.
18:56
VOYO logo
Image

Novinarima nije bilo dopušteno pratiti predstavljanje programa kandidata za rektora

Image

Novinarima nije bilo dopušteno pratiti predstavljanje programa kandidata za rektora

Damir protiv Damira. Dva programa i dvojica kandidata za rektora najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj IZA zatvorenih vrata, a portiri Sveučilišta - ISPRED.

Damir Bakić - jedini protukandidat Damiru Borasu, prije sjednice stao je pred novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi drago vidjeti ovakav prizor, ja bih volio kao što sam i rekao da su novinari mogli prisustvovati sjednici, ali za sve morate pitati Upravu."

Kasnije je organizirana pressica, jeste li vi na nju pozvani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja znam da je sazvana, ali ja kao kandidat o njoj nisam ni službeno obaviješten niti sam pozvan", rekao je Damir Bakić, kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Prizor s portirima ispred Sveučilišta - za neke članove Senata presedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zabrinut i tužan. Jako mi je žao da je to doga došlo da novinari nemaju pravo na pristup predstavljanju programa. Ali se sjećam da je rasprava o tomu bila sasvim otvorena. I imali ste pristupa i slušati i gledati i izvještavati o tome. Ja se ne mogu domisliti razlogu zasto je tomu tako", istaknuo je Gvozden Flego, član Senata.

Dekanica Filozofskog fakulteta poručila je da Sveučilištu u Zagrebu treba korijenita promjena bez obzira na to tko bio rektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što javnost nema priliku vidjeti i jednog i drugog kandidata. To nije Važni samo za SVuečilište to je važno i za Hrvatsku", rekla je Vlasta Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Zahtjevima novinara sedamnaest redakcija da rade svoj posao i o tomu izvijeste javnost pridružila se i ministrica obrazovanja, a podršku je dalo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja također apeliram na Upravu Sveučilišta u Zagrebu da dozvoli da javnost ima pristup tim sjednicama da se one ne omertaju. Ja se zalažem da stavrno svi imamo priliku vidjeti kakve programe nude dvojica kandidata", rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Prorektor - jedini koji je u ime Sveučilišta stao pred kamere, poručio je da nije uobičajeno da novinari budu na predstavljanju programa, ali da je s njim već upoznata akademska zajednica kroz tijela sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izbornom postupka svaki od kandidata mogao je predstaviti svoje programe na svim vijećima područja - ima ih šest. Mogao ih je predstaviti na svim fakultetima, tako da je u tom smislu sto se tiče same procedure - sve je ispoštovano što se tiče naših pravila, Statuta i zakona o znanosti", kažeMiroslav Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor zagrebačkog sveučilišta na mandat od četiri godine bira se tajnim glasanjem idućeg petka u podne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo