FALSIFICIRALI DOKUMENT DA OPTUŽE KRSTIČEVIĆA: / Centar za ratne zločine u Republici Srpskoj krivotvorio podatke o akciji Maestral

Image
22.11.2016.
19:30
VOYO logo

Informaciju Nacionala da je general Damir Krstičević u BiH optužen za ratne zločine zbog napada kod Jajca premijer Plenković nazvao je manipulatorskom navodeći kako se njome želi diskreditirati generala, dok je sam Krstičević kazao da je ona lažna jer je njegova brigada u vrijeme spornog napada bila 300 kilometara daleko od tog mjesta, u sjedištu u Splitu. No, najnovije informacije govore itekako generalu u prilog jer je, kako piše Jutarnji list, Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke, od kojeg je Nacional dobio podatke, lažirao dokument Savezne Republike Jugoslavije kako bi imao osnovu za pokretanje optužnog prijedloga protiv Damira Krstičevića.

Image
PLENKOVIĆ STAO UZ KRSTIČEVIĆA, KOJI TVRDI: /

'Radi se o specijalnom ratu protiv 4. gardijske brigade'

Image
PLENKOVIĆ STAO UZ KRSTIČEVIĆA, KOJI TVRDI: /

'Radi se o specijalnom ratu protiv 4. gardijske brigade'

Na početku teksta u tjedniku Nacional stoji citat: "Kolonu koja se kretala od Srbobrana k Jajcu napali su 13. rujna 1995., kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati".Riječ je o citatu iz dokumenta Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava Savezne Republike Jugoslavije pod nazivom "Informacija o ratnim zločinima pripadnika Hrvatske vojske nad srpskim civilnim stanovništvom na putu Srbobran - Jajce 13. septembra 1995. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim u tom dokumentu nadalje stoji: "Tu kolonu, koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu, napali su 13. septembra 1995. godine kod sela Bravnice, na oko 3 km ispred Jajca, pripadnici 2. gardijske brigade Hrvatske vojske". Potom se još navodi iskaz svjedokinje koji potkrijepljuje te podatke.

Optužnica pada u vodu

U Nacionalu u kojem su naveli da je kolonu napala 4. gardijska brigada navode kako dokument nisu vidjeli, a da su odgovor dobili od Republičkog centra iz Banja Luke. U njemu su podaci drugačiji, a iskaza svjedokinje nema. Nacionalu su također iz Centra naveli: "Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao zapovjednik 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina borbeno djelovala na području općine Jajce".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, ako je Centar prijavu protiv Krstičevića poslao na temelju originalnog dokumenta Komisije SRJ, prijava bi odmah mogla biti odbačena. Naime, na kraju originalnog dokumenta jasno stoji kako Komisija SRJ na odgovornost zbog ubojstava srpskog civilnog stanovništva proziva pripadnike 2. gardijske brigade Hrvatske vojske. "U vrijeme operacije Maestral 2. gardijskom brigadom zapovijedao je stožerni brigadir Zvonko Peternel", stoji tako kao zaključak u tom dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo