Fakultet otkrio 30 prepisivača i plagijatora

26.5.2011.
10:59
VOYO logo

Niti jedan od studenata uhvaćenih u prijestupu nije automatski izbačen s Fakulteta. Izrečena im je mjera - posljednja opomena pred isključenje, izuzev studenta koji je zbog unošenja ispravaka u službene isprave uvjetno isključen sa studija na šest mjeseci. Sve je te kazne Fakultet izrekao u posljednje dvije godine.

Dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu Tihomir Hunjak napominje da su svi studenti, osim jednoga protiv kojega nije bilo dovoljno dokaza, priznali krivnju. Potvrđuje da je i prije tri godine otkriven plagijat u jednom magistarskom radu i da je taj slučaj nakon postupka provjere završio oduzimanjem magisterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takve stvari ne idu glatko. Pojave se inicijative da se zbog ugleda kuće problem riješi 'drugačije'. Ipak, napor se isplati – to je jasna poruka i budućim magistrima i mentorima da se misli ozbiljno kad se govori o kvaliteti", kaže dekan u razgovoru za Vjesnik.

Hunjak objašnjava da je postupak dokazivanja studentove krivnje reguliran strogim procedurama koje se provode pažljivo. Za svaki slučaj formira se povjerenstvo u kojem sjede profesori, a stegovni se postupak provodi temeljem Pravilnika o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti studenata Fakulteta organizacije i informatike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak provodi Stegovni sud Fakulteta koji ima tri člana, od kojih je jedan predstavnik studenata, a pokreće se na dekanov zahtjev. Nakon provedenog postupka Stegovni sud većinom glasova donosi odluku, koja se dostavlja studentu. Na tu odluku može se žaliti u roku od osam dana, a konačnu odluku donosi Fakultetsko vijeće.

"Društvene okolnosti i erozija sustava vrijednosti ne idu na ruku, drakonsko kažnjavanje također nema smisla. U ovom trenutku mislim da još nismo pronašli pravi lijek za tu bolest", priznaje dekan Fakulteta organizacije i informatike Tihomir Hunjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105260013006 arti-201105231000006 arti-201105170209006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo