Savjetnik ministra Božinovića / Faber ponudio ruku suradnje Kajtaziju, ali...: 'Nećemo dozvoliti da se policiju proglašava krivcem. To ne bu išlo'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Faber je kazao kako je upravo MUP od svih ministarstava napravio najviše kako bi se unaprijedilo stanje u Međimurskoj županiji

27.8.2021.
9:38
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber na jučerašnjoj sjednici Vijeća za prevenciju Međimurske županije na kojoj se raspravljalo o problematici vezanoj uz život u romskim naseljima, ponudio je ruku suradnje zastupniku romske nacionalne manjine Veljku Kajtaziju, piše eMeđimurje.

"Hvala gospodinu Kajtaziju na jednom neskromnom doprinosu u razvoju kriminologije kao znanosti, jer je uspio pronaći krivca za stanje u romskim naseljima, a to je Ministarstvo unutarnjih poslova, policija i ministar Davor Božinović osobno. Bio bih jako sretan da je to zaista tako, jer bismo taj problem tad relativno lako i brzo riješili", kazao je Faber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da neće dozvoliti da policiju netko proglašava krivcem, jer je upravo MUP od svih ministarstava napravio najviše kako bi se unaprijedilo stanje u Međimurskoj županiji, te je ponudio ruku suradnje Kajtaziju.

Image
problemi u romskim naseljima /

Kajtazi o Faberovim kritikama: 'Hoće imena i prezima? Neka mi da svoju plaću, pa ću raditi njegov posao'

Image
problemi u romskim naseljima /

Kajtazi o Faberovim kritikama: 'Hoće imena i prezima? Neka mi da svoju plaću, pa ću raditi njegov posao'

"Suradnju želimo i nudimo, ali ne i etiketiranje i okrivljivanje onih koji su zaista najmanje krivi. Policijski službenici su ogorčeni, znate što oni svakodnevno doživljavaju, riskiraju i zdravlje i živote, rade svoj posao da bi naposljetku bili proglašeni glavnim 'Pedrom' za stanje u romskim naseljima. E, to ne bu išlo, ne bu prošlo, no pasaran", kazao je Faber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, kazao je kako i Kajtazi također želi suradnju.

"Nije da nekoga branim ili želim pohvaliti, ali Kajtazi želi pomoći, obilazi sva romska naselja, ne samo u Međimurju nego i u cijeloj Hrvatskoj. Želimo riješiti probleme, i u Paragu i Kuršancu i u drugim naseljima, ali moramo početi zajedno raditi. Veljko Kajtazi želi suradnju i želi rješavati probleme, ali shvatite ga ozbiljno", kazao je Oršuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I međimurski župan Matija Posavec pozvao je da se riječi počnu pretvarati u djela, pa upozorio da Veljko Kajtazi svaki medijski istup koristi za prozivke.

"Prema našoj evidenciji, Veljko Kajtazi je ove godine bio 24 puta bio u romskim naseljima, javno, jer se uvijek slikao s nekim paketićima, pogotovo u izbornoj kampanji. Niti jednom nije došao k nama na sastanak, ali zato koristi svaku priliku i saborsku govornicu da Međimurce proglašava fašistima, a mene ciganinom i crnokošuljašem. To nije zalog dobre suradnje i dobre komunikacije", kazao je Posavec, piše eMeđimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajtazi: 'Upozoravao sam da je stigla velika količina oružja'

Podsjetimo, Veljko Kajtazi nakon krvoprolića u Paragu kazao je da je upozorio ministra vanjskih poslova Davora Božinovića da bi se takva tragedija mogla dogoditi. Kajtazi je kazao da je alarmirao Božinovića kako je u romska naselja stigla velika količina oružja.

Te njegove tvrdnje komentirao je i Faber. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao si informaciju da u naselju ima oružja. Što to znači? Ja vam sad kažem i u drugim naseljima ima oružja, ima i trgovine ljudima, zlostavljanja djece i obiteljskog naselja, kamatarenja, lihvarskih ugovora, ima svaki dan narušavanja javnog reda i mira. Zašto gospodin Kajtazi, pa i drugi dušobrižnici ne kažu 'ta i ta osoba ima oružja'. Onda eventualno možemo dobiti sudski nalog", kazao je Faber.

Kajtazi je zatim u RTL-u Danas kazao da je skrenuo pozornost da postoji oružje u romskom naselju i da treba razgovarati na koji način to otkloniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sam na tome politikant, onda se slažem. Ako je mislio da mu trebam dostaviti ime i prezime i to ću mu učiniti. A prije toga ću mu dostaviti svoj tekući račun, neka mi pošalje svoju plaću, onda ću ja odraditi  njegov dio posla", komentirao je saborski zastupnik Faberove izjave. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo