KAKO NAS PROIZVOĐAČI BESTIDNO VARAJU: / Analiza pokazala poraznu kvalitetu proizvoda na policama, neke stvari su stvarno grozne

Image

Unatoč kontrolama na hrvatskom tržištu postoji velika količina proizvođača koji zavaravaju kupce kvalitetom i načinom deklariranja proizvoda

30.10.2019.
19:43
VOYO logo

Podaci Državnog inspektorata, koji je 2018. godine uzorkovao hranu s polica hrvatskih trgovina, pokazuju kako unatoč kontrolama na hrvatskom tržištu postoji velika količina proizvođača koji namjerno zavaravaju svoje kupce, piše Novac.hr. Pritom je testirana kvaliteta hrane i način deklariranja proizvoda. Na kraju se pokazalo da nesuklađenosti nije bilo jedino u slučaju tjestenine i maslaca.

Bučino ulje

Ispostavilo se da od deset boca bučinog ulja, osam ih je krivotvorenojer je kemijska analiza pokazala da sastav sterola ne odgovara zahtjevima. Čak 80 posto proizvoda bilo je označeno kao 100 posto bučino ulje, a u zapravo je imalo dodatak nekog drugog ulja koje inspektori nisu uspjeli detektirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljeveno meso

Više od trećine ima manje mesa od oznake na deklaraciji. Pripremljeno i upakirano mljevenog meso u trgovinama treba izbjegavati jer 33 posto uzoraka ima slabiju kvalitetu od navedenog.

"Točnije, najčešća nepravilnost bila je da je omjer kolagena i bjelančevina veći od propisanog. Omjer kolagena i mesnih bjelančevina iskazan je kao postotak kolagena u odnosu na mesne proteine, a uzorkovanje pokazuje da je sirovina odnosno meso koje se koristi za mljevenje bilo lošije kvalitete od potrebnog jer je sadržavalo više vezivnog tkiva, a manje mesa od propisanog", poručuju iz Inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maslinovo ulje

Gotovo polovica je užegla, kisela, ima uljni talog i nije dobro označena. Ispostavilo se da 12 od 25 uzoraka nije sukladno zbog čega je prošle godine za tri uzorka donesena zabrana stavljanja na tržište, a u deset slučajeva naplaćena je i naknada troškova.

Uljni talog je uglavnom je posljedica pogrešnog skladištenja maslina tijekom čega dolazi do anaerobne fermentacije. Za jedan uzorak je utvrđeno i da je miješano s uljima niže kakvoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Med

Otkriveno je da je deset posto meda krivotvoreno, a čak trećina se ne smije direktno konzumirati. U nekim vrstama meda nije bio pronađen dovoljan broj peludnih zrnaca da bi se med deklarirao kao med od određene vrste bilja.

Kod trećine uzoraka sporna je bila i sama kvaliteta meda jer je utvrđen sadržaj hidroksimetilfurfurala viši od dopuštenog što znači da med uopće nije prikladan za direktnu konzumaciju, nego samo za kuhanje, pečenje ili kao sastojak u drugim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mineralne vode

Šest posto voda na deklaraciji lažno navodi minerale koje uopće nema. Analiza 53 uzorka utvrdila je da se na trima na deklaraciji navode minerali koji su prisutni u tako maloj mjeri da se niti ne smiju navoditi, a nerijetko se navodi pogrešan rok trajanja.

Ovčji i kozji sirevi

Čak 16 posto miješano je s jeftinijim kravljim sirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kravlji sir

Iako ga ne krivotvore, 13 posto ima manje mliječne masti od navedenog na deklaraciji.

Mlijeko

Analizom je potvrđeno da više od šestine uzoraka ima manje mlijeka od dopuštenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruh

Svaki peti ima veći udio soli od onoga kako je propisano pravilima. Također dolazi i do neispravnog navođenja nutritivne deklaracije, a po pekarnicama se bilježe slučajevi gdje proizvodi za koje piše da u sebi sadrže sir, zapravo imaju sirni pripravak, piše Novac.hr.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo