Evo kako izgleda život u najsiromašnijem gradu u Lijepoj našoj

Hrvatska Kostajnica, grad u kojem su vladali Šubić Zrinjski, a Napoleon napravio deset baroknih palača i zgradu francuske lučke kapetanije, najsiromašniji je grad u Hrvatskoj.

4.11.2012.
9:56
VOYO logo

Najgore u Hrvatskoj Kostajnici prolaze tete iz vrtića Krijesnica, koje već deset mjeseci nisu dobile plaću. Nives Saibert, v.d. ravnateljice vrtića, ovih dana čeka ovršitelje jer nema mogućnosti za plaćanje kredita. Skupilo se oko 80 tisuća kuna duga.

"Uzet će mi za početak pokretnine iz kuće... Ma jadni smo vam mi. Više nismo ni ljuti", kaže Nives Saibert za Novi list. Saibert je samohrana majka dviju djevojaka od kojih jedna ponekad radi, a za drugu posla nema. Oslanja se na novčane posudbe rodbine i prijatelja. "Ma nije to ni posudba, jer posudbe se vrate. A ja neću moći vratiti taj novac", kaže Nives Saibert. No, unatoč tome što ne prima plaću, svakog jutra kreće u vrtić na svoje radno mjesto, s još devet kolegica koje također iščekuju plaće za koje Grad Hrvatska Kostajnica nema novaca. Brinu se za 60 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neka nas država jednostavno ukine'

Dugovi prema zaposlenicima Krijesnice trenutačno iznose oko 700 tisuća kuna, a Grad taj novac nema niti će imati. Gradonačelnik Tomislav Paunović (HSLS) kaže da je čak 19 puta pisao Vladi RH i upozoravao ih na ovu situaciju, ali nikakve koristi od toga zasad nije bilo. "Ni sam ne znam zašto nam je država od 2010. prestala davati financijsku pomoć kad smo smanjili broj zaposlenih, reducirali plaće i napravili sve što treba u racionalizaciji svih vrsta troškova", kaže Paunović pa dodaje: ili nek' nam država počne pomagati ili neka ovaj grad sa 772 godine dokumentirane povijesti jednostavno ukinu.

Paunović upozorava i na apsurde države "koja preko Ministarstva regionalnog razvoja upravo daje 300 tisuća kuna za uređenje vrtića Krijesnica, dok istodobno ne pomaže tetama koje deset mjeseci nisu dobile plaću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu samo jedna obnovljena fasada

Inače, u gradu i 17 godina nakon oslobođenja dominiraju ruševine, a reporter Novog lista je pronašao jednu jedinu kuću s nedavno uređenom fasadom. Vlasnik jedne autoškole kaže da je prije krize godišnje imao po 150 pa čak i 170 polaznika autoškole, a sada ih jedva skupi pedesetak, "jer ljudi nemaju novaca ni za život, a kamoli za vozačku dozvolu". Najveće poduzeće u Hrvatskoj Kostajnici je Tvornica Pounje, koja je nekada imala 1.700 zaposlenika, a danas ih ima tek stotinjak, uglavnom šivača s plaćom od niti 2.500 kuna.

Na ulici novinar sreće 15-godišnjeg Nikolu, koji s obitelji seli iz Hrvatske Kostajnice, vjerojatno u Popovaču ili Kutinu. "Mama je tako odlučila. Ali već 4 godine ne možemo prodati kuću", kaže Nikola. Zbog nepostojanja tržišta, odnosno potražnje, cijena nekretnina u Hrvatskoj Kostajnici je nekoliko puta manja od one u većim gradovima. Gradonačelnik Paunović kaže da solidan stan od 60 četvornih metara Grad prodaje za samo 100 tisuća kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo