CRNO NA BIJELO / Eurostat objavio još jedan razlog zašto bismo trebali uvesti euro: Mi smo, zapravo, već sve sami riješili

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatska je 2020. imala drugi najviši udio korištenja eura pri robnoj razmjeni sa zemljama izvan Europske unije

14.6.2022.
20:38
Shutterstock
VOYO logo

Iako još uvijek nije službena valuta, euro već sada igra dominantnu ulogu u robnoj razmjeni Hrvatske. Korištenje eura u fakturiranju robne razmjene izvan Europske unije, pri uvozu i izvozu, povećalo se od 2016. do 2020. Od 2018. više od polovice robe uvezene iz, te više od dvije trećine hrvatske robe izvezeno u zemlje izvan EU, fakturirane su u eurima, objavljuje Eurostat.

Pritom je, naglašava krovno statističko tijelo Unije, Hrvatska iznad europskog prosjeka u trgovini robom sa zemljama izvan EU fakturiranoj u eurima. Lijepa naša je 2020. godine bila država članica s drugim najvećim udjelom u trgovini robom fakturiranom u eurima, s udjelima znatno iznad prosjeka EU, promatrajući i uvoz i izvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Eurostat

Korištenje eura kao valute u međunarodnoj robnoj razmjeni Hrvatske

Uvozimo i izvozimo u euru

Preklani je pri uvozu u Hrvatsku euro korišten u 56,8 posto faktura, za razliku od 32,8 posto u ostalim članicama EU. Američki dolar je u Hrvatskoj korišten u 40,9 posto slučajeva, dok je u EU taj postotak veći, 41,8 posto. Ostale valute su činile svega 2,3 posto robne razmjene u Hrvatskoj 2020., za razliku od ostatka EU, gdje su one činile 13,8 posto.

Što se tiče izvoza, upotreba eura u Hrvatskoj bila je još veća; 71,9 posto u usporedbi s 47,5 posto u ostalim članicama EU. Slijedi američki dolar sa 16,2 posto faktura u usporedbi s 29,4 posto u EU, dok sve ostale valute zauzimaju 11,8 posto udjela u usporedbi s 23,2 posto u ostatku zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Eurostat

Ovi podaci su objavljeni u sklopu Izvješća Europske komisije o konvergenciji za 2022. u kojem se navodi da Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje. Komisija je predložila Vijeću da Hrvatska uvede euro 1. siječnja 2023.

Euro od prvog dana 2023., tečaj 7,53

Hrvatska će euro uvesti 1. siječnja sljedeće godine. Dva dana nakon uvođenja eura svi aktivni bankomati trebat će moći isplaćivati eure. Od prvog do 15. siječnja 2023. građani će u trgovinama moći platiti u kunama, a ostatak bi im trgovci trebali vratiti u eurima. Nakon toga će se moći plaćati samo u novoj valuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve plaće, kao i krediti i depoziti na računima, biti preračunati u euro bez ikakvog troška za građane, po tečaju konverzije 7,53 kune za euro, što je tečaj koji je formiran prilikom ulaska Hrvatske u ERM2 tečajni mehanizam. Po takvim pravilima euro je prihvatila i gotovo svaka od 19 zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo