EU DAO PREPORUKU DA PROMIJENIMO BOJU PUTOVNICA: / Hoćemo li umjesto plavih uskoro imati crvene?

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukic

Europsko vijeće dalo je preporuke o izgledu putovnica, a među njima je i da se njihova boja promijeni iz plave u tamnocrvenu.

28.12.2017.
13:43
PIXSELL, Sanjin Strukic
VOYO logo

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je u četvrtak kako je pitanje promjene boje putovnice više za Ministarstvo unutarnjih poslova nego za njega, te dodao kako su njemu osobno draže plave nego crvene putovnice. Europsko vijeće dalo je preporuke o izgledu putovnica, a među njima je i da se njihova boja promijeni iz plave u tamnocrvenu.

Image
TOP LISTA NAJMOĆNIJIH PUTOVNICA NA SVIJETU: /

Na prvom mjestu jedna od najmanjih država, evo gdje je Hrvatska

Image
TOP LISTA NAJMOĆNIJIH PUTOVNICA NA SVIJETU: /

Na prvom mjestu jedna od najmanjih država, evo gdje je Hrvatska

Upitan kako gleda na taj dodatni trošak, Kuščević je rekao da je to stvar Ministarstva uprave koje će i donijeti pravorijek. Dodao je da su njemu osobno draže plave nego crvene putovnice. Kuščević je prokomentirao i odluku Vlade da ministarstva, ustanove i javna poduzeća ponovno mogu angažirati PR stručnjake i tvrtke, ukinuvši time odluku iz 2012. godine kojom je to bilo zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislim da je to 'peglanje' ostavljenoga dojma. Time bi vlada dobro prezentirala svoje projekte i ostvarila bolju komunikaciju s javnošću, odnosno hrvatska javnost bi imala bolji uvid i bolje informacije što Vlada RH radi", rekao je. Izrazio je zadovoljstvo radom svog resora kazavši kako im i nije potreban PR.

Preporuke o izgledu putovnica

Na Europskom su vijeću šefovi država članica prihvatili preporuke o izgledu putovnica, a to je da one budu određene veličine, da sadrže 32 stranice, da je na koricama natpis Europska zajednica (unija) i naziv države, ali i da je boja – tamnocrvena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izlasku iz Europske unije Velika Britanija će se ponovno vratiti na svoje tradicionalne plave putovnice koje je po ulasku u Uniju promijenila u tamnocrvene. No Europsko vijeće samo je izdalo preporuku da one budu tamnocrvene, a ne obvezu. Neki od zagovornika izlaska Velike Britanije iz Europske unije već su uočili kako je jedina zemlja u Uniji koja ima drukčije putovnice - Hrvatska. Među njima je i predsjendik Laburističke stranke i član britanskog parlamenta Richard Corbett.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska je unija o izgledu putovnica počela razmišljati još 1975., a 1981. prvi je put pokušala unificirati njihov izgled – na Europskom su vijeću šefovi država članica prihvatili preporuke koje se tiču izgleda putovnica kako bi i tako ojačali vezu i istaknuli, kako piše u rezoluciji, osjećaj pripadnosti političkoj nadnacionalnoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo