Rijeka je ove godine trebala doživjeti turistički procvat jer s najavom više od 600 događanja, koja su u sklopu Europske prijestolnice kulture bila predviđena, najavili su se i nebrojeni gosti iz cijeloga svijeta. Koronavirus je i to zaustavio.
Iako bi u ovom razdoblju hotel bio 80 posto popunjen, sada je tu
dvadesetak domaćih gostiju - dragocjenih i za njih se
sve pažljivo priprema, kuhinja je oživjela. Radnici i radnice su
sretni što su zadržali radna mjesta.
''Već nam je bilo dosta doma, potrebno nam je raditi, kao i svima
drugima. Nadamo se da će biti dovoljno posla i da ćemo moći što
više raditi'', kaže šefica kuhinje Adrijana
Knežević.
Radit će pod posebnim uvjetima, ali trudili su se pronaći balans
između preporuka Stožera i očekivanja turista.
''Mi smo išli na taj dio da ljubaznost čini dio ovog posla, tako
da ipak smo išli na to da oni koji dostavljaju hranu, kuhar kad
stavlja hranu da kuhar ima rukavice, masku, a konobar za sada da
ima samo rukavice, naravno, na distanci od metar i pol'',
objašnjava Dalibor Maletić, direktor hrane
i pića u Jadran hotelima.
U Rijeci sada boravi oko 250, uglavnom domaćih gostiju. Smještaj
mogu pronaći u botelu te u nekoliko hostela. Većina hotela otvara
se krajem svibnja ili početkom lipnja. U jedinom koji trenutno
radi, nadaju se da bi ozbiljnije turističke brojke mogli imati
krajem lipnja.
''Izdržat ćemo, iako su gubici veliki jer prihodi u travnju i
svibnju su bili, naravno, nula. Odnosno, evo, sad nešto malo u
hotelu Continental. Svjesni smo da će ova sezona biti znatno
slabija, ali se nadamo da ćemo u srpnju, kolovozu i rujnu bit
solidno popunjeni'', kaže Maletić.
Iako bi ih, od sreće što su počeli dolaziti, ovdje najradije
zagrlili, s metra i pol udaljenosti konačno se dočekuju prvi
gosti.