EU NAM UPRAVO ŠALJE 88,9 MILIJUNA EURA POMOĆI: / 'Težak teret je pao na ovu zemlju, moramo pokazati solidarnost'

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je 11. lipnja, 12 tjedana od razornog potresa, podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnoti EU-a

11.8.2020.
13:16
Profimedia
VOYO logo

Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, javlja N1.

Iz EK navode kako ovime podupiru Hrvatsku u nastojanjima da pomogne građanima, kao i da ponono uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge. Povjerenica EK-a za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je kako je svjesna razmjera štete koju su "u jednoj od najvećih prirodnih katastrofa pretrpjeli Hrvatska i njezin glavni grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo pokazati solidarnost'

"Usto, to se dogodilo u vrijeme kad je stanovništvo već trpjelo posljedice pandemije koronavirusa i lockdowna. Današnjom odlukom želikom ukloniti težak teret koji je pao na ovu zemlju i još jednom pokazati solidarnost u EU-u u ovako teškim vremenima", poručila je Ferreira.

Iz EK navodi kako je nakon potresa aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju pa su tako stigli kreveti, šatori, vreće za spavanje i grijalice. Poslali su ih Slovenija, Mađarska, Italija i Austrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć je od EK stigal i u operacijama spašavanja i procjene štete preko EU usluga upravljanja krizama programa Copernicus. Hrvatska je 11. lipnja, 12 tjedana od razornog potresa, podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnoti EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo