EU / bi da prekraja granice na Balkanu

Švajcarski ekspert za Balkan tvrdi da postoji mogućnost razmene teritorija između Srba i Kosova

25.2.2013.
10:52
VOYO logo

Švajcarski istoričar, novinar i eskpert za Balkan Andres Ernst rekao je da se sva rešenja na Balkanu nameću spolja i da se u Briselu i Berlinu razmišlja o razmeni delova teritorije Srbije i Kosova.

On je precizirao da ni srpskim, ni kosovskim zvaničnicima razmena teritorija nije strano rešnje, ali da oni ističu "da u ovom trenutku to nije ostvarivo zbog odbijanja međunarodne zajednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nemačke diplomate su mi potvrdile da na tu temu ima razmišljanja, u Berlinu i Briselu. Naglasili su da bi razmena regija bilo dobro rešnje, ali da o tome ne mogu zvanično da raspravljaju jer je ta tema za međunarodnu zajednicu tabu - rekao je Ernst za list Politika, a prenosi Beta.

On je istakao da ne razume stav međunarodne zajednice da nema promene granica, pošto je upravo međunarodna zajednica doprinela promeni granica omogućivši otcepljenje Kosova. Po njegovim rečima, za rešenje se ne može računati na saglasnost Srba na Kosovu, već na "iznuđen pristanak" na rešenju koje neće biti konačno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ernst je laureat Nagrade za novinarstvo Društva za Jugoistočnu Evropu iz Minhena. On je na dodeli nagrade istakao da ne može da primi nagradu koja nosi ime naciste Rudolfa Fogela, posle čega je naziv nagrade promenjen, dok su predstavnici Društva izjavili da će se pozabaviti nacističkom prošlosću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo