Epidemiolozi upozoravaju: Bit će i 50.000 oboljelih, a cijepljenje vas neće zaštititi

7.1.2015.
8:29
VOYO logo

Dr. Aleksandar Šimunović, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, napominje kako se broj prijava gripe iz tjedna u tjedan udvostručuje, te kako se pravi bum tek očekuje.

Niske temperature pridonijet će širenju virusa

Širenju virusa, dodaje, pridonijet će i niske temperature zraka, budući da tijekom hladnijih dana građani više borave u zatvorenim prostorima, gdje se gripa, koja se širi kapljičnim putem, lako prenosi s osobe na osobu. Stoga se veći broj oboljelih može očekivati i početkom drugog polugodišta, kada školarci opet budu na okupu, javlja Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 50 tisuća oboljelih

Šimunović napominje kako će se tek vidjeti koliki je potencijal mutiranog virusa i koliko bi ljudi moglo oboljeti, pa će se u skladu s jačinom epidemije poduzimati potrebni koraci, koji bi, primjerice, mogli uključivati zabranu bolničkih posjeta. Dr. Šimunović potvrđuje kako nas vjerojatno očekuje epidemija većih razmjera, navodeći kako je rano govoriti o mogućem broju oboljelih, ali je realno očekivati, kao što smo i naveli, da će zaraženih biti najmanje 50 tisuća.

Mutacija virusa

Vijest o mutaciji virusa krenula je iz SAD-a, a prije Božića tu je vijest za Stari kontinent potvrdio i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Radi se, naime, o tome da je, nakon što je cjepivo za države sjeverne hemisfere već proizvedeno, došlo do promjene u genetskom sastavu virusa H3N2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaštita protiv H1N1 i protiv virusa B je 'pogođena', dok je kod H3N2, koji je dominantan u Europi, situacija nešto drugačija. Naime, u otprilike polovici izoliranih sojeva radi se o istom soju protiv kojeg štiti cjepivo, dok je u ostalim slučajevima riječ o drugim sojevima, koji se razlikuju od cijepnog soja H3N2", objašnjava dr. Šimunović.

I cijepljeni mogu oboljeti od gripe, no ipak preporuka je da se ipak cijepi

To, dakle, znači da i cijepljene osobe koje se 'susretnu' s genetskim promijenjenim virusom mogu oboljeti od gripe, no dr. Šimunović svejedeno poziva građane da se cijepe, objašnjavajući da je cjepivo djelotvorno u zaštiti protiv spomenutih H1N1 i B soja, kao i dijela H3N2 virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo