CRNI REKORD: GOTOVO 7000 ZARAŽENIH / Ništa od radikalnih mjera? Ali, navodno ide šira primjena covid-potvrda, čak i u školama

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Koje će sve mjere biti donesene za obuzdavanje trenutno loše epidemiološke situacije saznat ćemo službeno od 11 sati

5.11.2021.
9:26
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Danas se od 11 sati održava možda jedna od najiščekivanijih konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH na kojoj će Stožer predstaviti novi set epidemioloških mjera koji bi trebali obuzdati širenje zaraze u zemlji.

Index neslužbeno doznaje kako danas imamo gotovo 7000 novih slučajeva, točnije 6932 nova slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da smo jučer imali 6310 novih slučajeva zaraze, preminule su 32 osobe. Hospitalizirano je 1680 pacijenata, od toga je na respiratoru njih 219. U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima, 25.628 aktivnih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je kazao da će glavna "poluga" epidemioloških mjera biti proširenje upotrebe covid-potvrda, a osim toga, ministar je poručio da se "nada da nam potvrde neće biti potrebne za odlazak na kavu ili šoping centar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid-potvrde u školama?

Sigurno je da će se covid-potvrde u ovoj fazi uvesti u sve državne i javne službe, za zaposlenike i korisnike njihovih usluga, na način na koji se to primjenjuje i u zdravstvenom sustavu, što znači da će i svi koji rade u nekim državnim ili lokalnim institucijama za dolazak na posao morati imati covid-potvrdu, ali će potvrdu morati imati i građani koji u javne institucije dođu nešto obaviti.

Image
'OVO JE IZNIMNO DELIKATAN TRENUTAK' /

Stožer uvodi nove mjere: Beroš zavapio: 'Neću ni govoriti koji scenariji su nam na pameti'

Image
'OVO JE IZNIMNO DELIKATAN TRENUTAK' /

Stožer uvodi nove mjere: Beroš zavapio: 'Neću ni govoriti koji scenariji su nam na pameti'

Kako doznaje Index, definirano je da će se covid-potvrde u državne i javne službe uvesti od 15. studenoga, u što bi spadale i škole, kao i zaposleni u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se spominjalo da će se covid-potvrde uvesti i u teretane i sportsko-rekreacijske centre, tome ipak neće biti tako, barem ne u ovom trenutku.

Nastave li rasti brojke novozaraženih, ali i hospitaliziranih, ići će se u dodatno proširenje upotrebe covid-potvrda, što bi uključivalo i kafiće, restorane, teretane i šoping centre, također od 15. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici uputili apel

A zbog sve gore epidemiološke situacije u zemlji, u četvrtak se pet liječničkih organizacija (Hrvatska liječnička komora, Liječnički zbor, Liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM) udružilo u pismo u kojem od Vlade traže hitno uvođenje strožih epidemioloških mjera kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava.

Od Stožera i Vlade zatražili su žurno uvođenje obveznih covid-potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…). Zatim da se privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna, ograniči broj osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid-potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražili su i produljenje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna) te nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

Također, naveli su da treba postupno odgoditi elektivne programe u bolnicama te organizirati rad na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke škole od ponedjeljka nastavljaju nastavu na daljinu

Što se tiče održavanja nastave u školama, neke od županija odlučile su i idućeg tjedna nastavu održavati online. Podsjetimo, zbog velikog udjela broja zaraženih među školskom populacijom, nakon jesenskih praznika koji su trajali od ponedjeljka do srijede (2. - 3. studenoga), odlučeno je da će se nastava u školama u četvrtak i petak ovog tjedna održavati online kako bi se smanjilo bujanje zaraze.

Iako se većina školaraca od ponedjeljka vraća na nastavu uživo, N1 iz Ministarstva obrazovanja doznaje da se za održavanje nastave po C modelu, odnosno nastave na daljinu, u tjednu od 8. do 12. studenoga odlučila Vukovarsko-srijemska županija za sve škole kojima je osnivač te Grad Vinkovci. Ostale županije trebaju donijeti odluku, a vjerojatno je da će većina biti za isti model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje će sve mjere biti donesene za obuzdavanje trenutno loše epidemiološke situacije saznat ćemo službeno od 11 sati, a vrijeme će pokazati hoće li te mjere imati učinka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo